De slimme manier waarop camera’s iTunes-codes inscannen

Rutger Otto
16 juli 2017, 11:01
2 min leestijd
De slimme manier waarop camera’s iTunes-codes inscannen

Bij het inwisselen van een iTunes-cadeaubon, kun je gebruikmaken van de camera op de iPhone, iPad of Mac om de code vanzelf in te vullen. Daar blijkt een ingenieus systeem achter te zitten.

Lees verder na de advertentie.

iTunes-codes scannen

Ontwikkelaar Equinux onderzocht hoe het scannen van deze kaarten werkt. Het bedrijf probeerde zijn eigen promokaarten te maken om via de camera in te voeren, maar dat wilde niet lukken. De conclusie luidt dat de scanfunctie van de App Store is afgesteld om twee dingen te herkennen: een uniek lettertype en de afmetingen van het randje eromheen.

Equinux probeerde het met eenzelfde rand, maar met een ander lettertype, maar dat werkte niet. Ook het identificeren van karakteristieken van de font leverde niets op. “We zagen dat, als je een code scant met de iPhone, de app kort een extra laag over de code toont”, schrijven de ontwikkelaars. “Toen kwam de doorbraak, want dit betekent dat het lettertype ergens in de app moet zijn ingebakken. Ook op macOS bleek dit te werken.”

iTunes kaart

Verschillende fonts

In de besturingssystemen van Apple zijn in de broncode speciale lettertypes te vinden. Het gaat om ‘Scancardium’, voor het invoeren en herkennen van codes en ‘Spendcardium’, wat waarschijnlijk bedoeld is voor het verbergen van creditcardgegevens als deze worden ingevoerd. Als deze fonts gebruikt worden in de juiste omlijning, kunnen ze worden herkend door de App Store-camera.

Scanbare codes maken

Het is voor ontwikkelaars mogelijk deze fonts vanuit het systeem op de Mac te installeren en te gebruiken in verschillende apps. Zij zouden ze dan kunnen gebruiken om ze te laten scannen, net als iTunes gift cards. Equinux beschrijft in zijn blogpost de grootte van de letters en hoe ze binnen de omlijning geplaatst moeten worden. Daarna kunnen ze gebruikt worden.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Equinux
Bron afbeelding: Equinux
Thema: iTunes

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen