Apple verwijdert de App Store uit iTunes: de grote schoonmaak is begonnen

Lars Paijmans
18 september 2017, 11:28
2 min leestijd
Apple verwijdert de App Store uit iTunes: de grote schoonmaak is begonnen

Zonder er met een woord over te spreken, is Apple begonnen met het opruimen en leeghalen van iTunes. Met een nieuwe update verdwijnt de iTunes App Store uit het programma.

Lees verder na de advertentie.

Apple verwijdert de iTunes App Store

Een veelgehoorde klacht over iTunes is dat het programma door de jaren heen over begon te lopen van de functies. Je kunt er films huren, muziek luisteren, je iPhones, iPads en iPods managen, apps mee downloaden en meer. Wat begon als een muziekprogramma werd uiteindelijk een vergaarbak van functies die maar weinig met elkaar te maken hadden.

Om hier een einde aan te maken, haalt Apple met iTunes update 12.7 de App Store uit zowel de Windows- als macOS- versies. Hierdoor kun je niet meer via iTunes de iOS App Store bekijken, apps downloaden of iOS-apps synchroniseren vanaf je PC of Mac. Ook het synchroniseren van ringtones is hierdoor verleden tijd.

iTunes app store

Als je voortaan een ringtone terug wil zetten, kun je dat op je iPhone of iPad zelf regelen. Door in de App Store en Geluidsinstellingen te kijken, heb je geen Mac meer nodig om deze stap uit te voeren. Dit betekent ook dat de Mac-versie van de App Store compleet verdwenen is.

Tijdens de grote schoonmaak van iTunes zijn er ook wat andere dingen veranderd. Zo is de categorie van iTunes U verdwenen, en is alle content ondergebracht in het Podcasts-onderdeel van iTunes. Internetradio kun je nu terugvinden in de zijbalk.

Mooi op tijd voor iOS 11

Dat Apple er uitgerekend nu voor kiest om het programma op te knappen, is geen toeval. Met iOS 11 verschijnt er een volledig nieuwe versie van iOS, met een nieuw ontwerp en focus op geschreven content. Apple zou al deze functies in iTunes moeten stoppen, wat de app nog onduidelijker zou maken.

De veranderingen lijken op het eerste gezicht misschien ingrijpend, maar door de jaren heen zullen veel mensen al hun apps lokaal op hun iPhone of iPad downloaden. Door het maken van een reservekopie blijven al je apps veilig bewaard, en heb je geen iTunes meer nodig om de App Store te bezoeken. De nieuwe versie van iTunes is nu beschikbaar voor zowel Mac als Windows.

Lees ook: Opinie: de afbouw van iTunes is begonnen, en dat is maar goed ook

Categorie: Apple
Thema: iTunes

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen