Maker iTrump-app wint rechtszaak van Amerikaanse president

Rutger Otto
15 augustus 2017, 17:00
2 min leestijd
Maker iTrump-app wint rechtszaak van Amerikaanse president

Ontwikkelaar Tom Scharfeld was zes jaar verwikkeld in een patentzaak tegen Donald Trump. Scharfeld zou met zijn iTrump-app inbreuk maken op het handelsmerk van Trump.

iTrump

De Amerikaanse president en de ontwikkelaar ruziën al zes jaar lang over een app genaamd iTrump. Deze app (3,49 euro in de App Store) toont een trompet op het scherm van de iPhone en leert mensen het instrument te bespelen.

Scharfeld diende de app in 2010 in bij de App Store. Een maand later kreeg hij een brief van Trumps advocaten. Daarin stond dat de ontwikkelaar de kwaliteit van het ‘beroemde’ Trump-merk bezoedelde en dat het de reputatie van Trump aantastte.

itrump

Zelfverdediging

De inmiddels 40-jarige maker zag geen reden om de naam iTrump aan te passen en zo kwam het tot een rechtszaak. Tom Scharfeld ging die zaak helemaal zelf in, zonder advocaat, en heeft het nu van de advocaat van de Amerikaanse president gewonnen. James Weinberger, de advocaat in kwestie, wilde niet reageren op berichtgeving van Bloomberg.

“Ik wilde gewoon eerlijk behandeld worden”, zegt Scharfeld. “Zij wilden me zo min mogelijk informatie verschaffen, mijn tijd verdoen en mijn bedrijf laten ontsporen.” Volgens Scharfeld heeft zijn app niets met de zaken van Trump te maken, omdat het gericht is op muziek.

Bijna kansloos

Het is een knappe overwinning, zeggen advocaten die niet betrokken zijn bij de zaak tegen Bloomberg. Zeker omdat Scharfeld zelf in de boeken dook om wetten rond handelsmerken te bestuderen. “Als je jezelf verdedigt is het bijna onmogelijk om te winnen”, zegt advocaat Harley Lewin. “Zelfs als je slim bent, ben je bijna kansloos door een gebrek aan kennis.”

Afgelopen week won Scharfeld de zaak definitief. In 2013 werd hij al in het gelijk gesteld, daarna won hij nog een paar keer in beroep. Volgens de ontwikkelaar heeft hij de app niet kunnen promoten zoals hij dat wilde, door de slepende rechtszaak. Daar gaat Sharfeld zich nu alsnog op focussen. Naast de iTrump-app biedt Scharfeld ook iBone, een app voor mensen die trombone willen spelen.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Bloomberg
Categorie: Opmerkelijk
Spotlight: App Store

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's