Apple verwijdert I Sea-app na meldingen van oplichting

Rutger Otto
21 juni 2016, 11:11
2 min leestijd
Apple verwijdert I Sea-app na meldingen van oplichting

Een app die claimde dat gebruikers naar vluchtelingen op de Middellandse Zee konden zoeken via satellietbeelden op de iPhone, is door Apple uit de App Store gehaald.

Lees verder na de advertentie.

I Sea verwijderd uit App Store

I Sea, zoals de app heette, werd vorige week uitgebracht en kreeg direct veel aandacht in de media. Met de app zouden gebruikers via live satellietbeelden kunnen bekijken waar mogelijk problemen waren. Daarvoor kreeg elke gebruiker een klein overzicht te zien van een gebied waar mogelijk schepen in problemen konden zijn.

De app is ontwikkeld door Grey for Good. Dat is een filantropische afdeling van advertentiebureau Grey Group, dat in Singapore opereert. De makers zetten een filmpje op internet waarin het belang van I Sea wordt uitgelegd: “Terwijl wereldleiders maar blijven debatteren over de grootste menselijke ramp van de eeuw, heeft de wereld besloten om zelf actie te ondernemen.”

Geen samenwerking met MOAS

Om de app geloofwaardiger te maken, zeiden de makers dat I Sea in samenwerking met de Migrant Offshore Aid Station (MOAS) gemaakt was. Die groep helpt vluchtelingen op te sporen en te redden. Volgens een woordvoerder heeft MOAS echter niets met de app te maken, schrijft BuzzFeed News.

Grey for Good nam eind vorig jaar contact op met MOAS, maar het idee bleek niet haalbaar, omdat de groep bij een redding zeer snel moet handelen. “We gebruiken geen iPhone-apps om levens te redden”, zegt de woordvoerder.

Hetzelfde plaatje voor iedereen

Twitter-account @SwiftOnSecurity legde gisteren volledig uit waarom de app ‘onzin’ is. “Geprobeerd”, schrijft het account. “De app is compleet onbruikbaar. Het is een marketingstunt voor de ontwikkelaar om aandacht in de media te krijgen.” In plaats van verschillende live-beelden voor gebruikers, kreeg iedereen dezelfde stilstaande foto te zien. Inmiddels is de app verwijderd. Op deze media-aandacht hadden de makers waarschijnlijk niet gehoopt.

Lees meer over apps

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu