De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

‘Apple verwijderde stilletjes liedjes van iPod-bezitters’

Rutger Otto
4 december 2014, 9:05
2 min leestijd

Tussen 2007 en 2009 heeft Apple muziek van iPods verwijderd die niet van iTunes afkomstig was. Dat kwam aan het licht tijdens de iPod-rechtszaak tegen Apple.

Lees verder na de advertentie.

Muziek stiekem gewist

Muziek werd gedurende die jaren verwijderd als Apple zag dat gebruikers de nummers bij een concurrent hadden gekocht. Dat schrijft de Wall Street Journal. Gebruikers kregen geen bericht dat hun muziek van de iPod werd afgehaald. Als een iPod gekoppeld werd aan iTunes, werd gecheckt op muziek van andere bronnen. Als dat werd gevonden, gaf iTunes een foutmelding. Gebruikers moesten hun mp3-speler dan via de fabrieksinstellingen herstellen. Alle muziek werd tijdnes het proces verwijderd en iTunes synchroniseerde niet met muziek van andere muziekmappen, waardoor die andere nummers niet terug werden gezet.

Volgens Apple werd de muziek verwijderd als veiligheidsmaatregel om gebruiker en toestel te beschermen tegen hackers en onveilige software. Directeur veiligheid van Apple Augustin Farrugia zei dat gebruikers niet werden gewaarschuwd om ze ‘niet te verwarren door een teveel aan informatie’.

ipod-rechtszaak

iPod-rechtszaak

Apple is momenteel verwikkeld in een rechtszaak omtrent de iPod. Twee aanklagers zeggen gedupeerd te zijn door machtmisbruik van Apple en eisen een schadevergoeding van 350 miljoen dollar. De eisers claimden dat Apple de prijs van de originele iPod kunstmatig hoog kon houden omdat mensen hun muziekcollectie niet over konden zetten naar een andere speler.

In de rechtszaak komen naar verwachting hoge bestuurders van Apple aan het woord. Zelfs Steve Jobs speelt een rol. Niet alleen worden e-mails van hem gebruikt in de zaak, ook is er een videoverklaring getoond die de oud-CEO van Apple hier ooit over heeft opgenomen. Dit is niet de eerste keer dat Apple beschuldigd wordt van machtsmisbruik, vorig jaar werd het bedrijf schuldig bevonden aan het maken van prijsafspraken op de markt van e-books.

Lees meer Apple nieuws

(Via)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu