Waarom Apple oudere iPhones expres langzamer maakt

Lars Paijmans
21 december 2017, 9:02
2 min leestijd
Waarom Apple oudere iPhones expres langzamer maakt

In een verklaring geeft Apple toe de prestaties van oudere iPhones te beperken om de accuduur te verlengen. Sterker nog, het bedrijf zal dezelfde tactiek uiteindelijk ook bij de huidige iPhones toepassen.

Lees verder na de advertentie.

iPhones vertragen heeft een goede reden

Een aantal weken geleden verscheen een opmerkelijk gerucht op Reddit: Apple zou met een software-update de prestaties van de iPhone 6S en iPhone 6 omlaag hebben geschroefd, afhankelijk van de gezondheid van de accu. Op dinsdag werd dit vermoeden bewezen dankzij een uitgebreide test van Geekbench.

iPhones vertragen

Vandaag geeft Apple zijn eerste officiële verklaring hierover in een gesprek met TechCrunch. Hierin benadrukt het bedrijf vooral dat ze de een goede reden hebben om de prestaties af te vlakken, en dit niet is om jou sneller een nieuwer model aan te smeren.

Hierbij is het goed om te beseffen dat het probleem op de eerste plaats bij de lithium-ion batterijen in de iPhones ligt, en niet bij het toestel zelf. Deze accu’s zijn lang houdbaar, maar verliezen wel langzaam maar zeker hun capaciteit. Factoren als koud weer en ouderdom spelen hierbij mee.

Dit kan ervoor zorgen dat een iPhone met een wat oudere accu spontaan begint uit te vallen, bijvoorbeeld als hij in korte tijd veel energie vraagt. “Op dit soort pieken in accugebruik vlakken we de prestaties van de iPhone 6, 6S en SE af”, legt Apple uit. Hierdoor verzekert het bedrijf dat je de iPhone gewoon kunt blijven gebruiken, al is het iets minder vloeiend dan eerst.

Sinds kort ook op de iPhone 7

Sterker nog, Apple heeft dezelfde functie met de komst van iOS 11.2 ook op de iPhone 7 geactiveerd. Als de tijd rijp is, wordt het ook op nieuwere toestellen actief. In de praktijk zul je hier weinig van merken, omdat de functie pas geactiveerd wordt als je video’s bewerkt, games speelt of andere zware taken uitvoert.

Apple stelt dus dat ze je niet willen overtuigen om eerder een nieuwere iPhone te kopen, maar dat ze door deze maatregel oudere toestellen juist een langere levensduur geven. Een iets tragere iPhone is immers beter dan een iPhone die om de haverklap uitvalt, zo is de visie van het bedrijf uit Cupertino.

Vind jij het goed dat Apple om deze reden een iPhone expres vertraagt? Laat het weten in een reactie onder dit bericht!

Bron: Techcrunch
Bron afbeelding: iFixit
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 6
Apple iPhone 6

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu