iPhones repareren als vakantiebaantje: zij verdienen er duizenden dollars mee

Lars Paijmans
22 juni 2017, 14:03
2 min leestijd
iPhones repareren als vakantiebaantje: zij verdienen er duizenden dollars mee

Bij het woord vakantiebaantje denk je vast aan vakkenvullen, maar een groepje Amerikaanse jongeren pakt het anders aan. Zij verdienen 24.000 dollar per maand aan het repareren van kapotte iPhones.

Lees verder na de advertentie.

iPhones repareren als vakantiebaantje

The Wall Street Journal beschrijft hoe de 16-jarige Grayson Shadow dit hoge bedrag verdiende. Hij repareerde dag in dag uit iPhones, soms wel tot negen telefoons per dag. Het idee erachter was simpel: sinds zijn twaalfde sleutelde hij aan de telefoons van Apple, dus besloot hij een kraampje voor de plaatselijke ijssalon weg te zetten.

Al snel stroomden de defecte iPhones en iPads binnen. Shaw repareert gebroken schermen, defecte microfoons en een aantal andere onderdelen van Apples apparaten. Dit doet hij uiteraard niet voor niks. Een iPhone 7 Plus voorzien van een nieuw scherm levert hem al 190 dollar op.

iPhones repareren

Shaw blijkt lang niet de enige te zijn. Ook de 18-jarige Joseph Kokenge besloot zijn bijbaantje stop te zetten om zich volledig te storten op het repareren van iPhones. Hij keek hoe zijn vader een gebarsten iPhone 3G oplapte, en leerde vervolgens via YouTube ook andere reparaties.

Tienduizenden dollars per maand

In een plaatselijke koffiewinkel heeft hij zijn eigen hoekje waar hij aan het werk gaat. Al snel bouwde Kokenge een reputatie op, zodat iedereen in de stad nu bij hem aanklopt als er iets mis is met een Apple-apparaat. De hobby-reparateurs zijn vooral een uitkomst voor mensen waarbij de garantie op hun apparaten al is verlopen. Daarvan lopen de kosten bij Apple zelf al snel op tot honderden dollars.

Hoe lang ze nog hun werk kunnen blijven doen, is nog maar de vraag. Met de komst van de iPhone 8 dit najaar lijkt Apple het extra lastig te maken voor onafhankelijke partijen. Omdat de Touch ID-sensor in het volledige scherm verwerkt zit, wordt het toestel direct geblokkeerd als er mee geknoeid wordt. Een barst in het glas vervangen wordt hierdoor een haast onmogelijke klus als je niet de juiste apparatuur gebruikt. Maar gelukkig voor Shadow en Kokenge zullen genoeg mensen ook de komende jaren nog met oudere iPhones rond blijven lopen.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu