Apple is door de Amerikaanse overheid gevraagd in te breken op een iPhone, om zo onderzoek naar een verdachte verder te helpen. Het bedrijf laat weten dat voor iPhones met iOS 8 of nieuwer dergelijke verzoeken niet zijn uit te voeren.
Lees verder na de advertentie.
iPhones ontgrendelen onmogelijk
Vanaf iOS 8 bevat Apples besturingssysteem een extra versleutelingsmechanisme dat het onmogelijk maakt om data aan iPhones te onttrekken. Dat laat Apple weten in een rechtszaak, waarin het bezwaar maakt tegen het verzoek van de Amerikaanse overheid om in te breken op een telefoon van een verdachte. Volgens het bedrijf is het in recentere iOS-versies gewoonweg onmogelijk om zonder pincode of wachtwoord toegang te krijgen tot telefoondata.
Gegevens en bestanden zijn vanaf iOS 8 standaard versleuteld, in tegenstelling tot data op een telefoon met bijvoorbeeld iOS 7 of oudere versies. Aangezien de adoptie van iOS 9 aardig vlot verloopt en een groot deel van de overige iPhone-gebruikers gebruikmaakt van nieuwere versies, zijn het gros van de telefoons niet door derden te kraken.
Dat derden iPhones ontgrendelen met een vroegere versie van het besturingssysteem is volgens Apple waarschijnlijk wel mogelijk, maar ook dan is slechts een deel van de data zichtbaar te maken. Het is onmogelijk e-mails, kalenderafspraken of data van apps van derden te onttrekken. De telefoon die Apple zou moeten ontgrendelen draait overigens op iOS 7.
Achterdeurtje

iOS 9 introduceerde een zescijferig wachtwoord, dat het veel lastiger maakt om in te breken op een telefoon dan de eerder gebruikte viercijferige code. Met een zescijferige code zijn namelijk één miljoen verschillende combinaties mogelijk.
In de afgelopen weken hebben onder meer zestien aanklagers een verzoek ingediend voor achterdeurtjes in iOS, zodat iPhones makkelijker toegankelijk zijn voor overheden. Apple-ceo Tim Cook sprak zich hier tegen uit, aangezien hij ‘bad guys’ niet de kans wil geven te profiteren van de achterdeurtjes voor de ‘good guys’.
Achttiende eeuw
De reden voor het verzoek aan Apple is niet publiekelijk bekendgemaakt. Apple benadrukt dat het bezwaar maakt tegen het verzoek van de overheid. Door het bedrijf in te laten breken op telefoons van zijn klanten loopt het naar eigen zeggen aanzienlijke imagoschade op. Apple stelt dat het verzoek niet alleen slecht zou zijn voor Apple zelf, maar dat het verzoek en de daardoor geleden reputatieschade op de langere termijn ook een economische impact heeft.
Overigens baseert de Amerikaanse overheid zich voor zijn verzoek op een wet uit de achttiende eeuw. Het is nog maar de vraag in welke mate deze wetten toepasbaar zijn op hedendaagse technieken, zo vraagt ook de rechter die de beslissing moet maken zich af.