iPhones in Amerika liegen over 4G netwerk sinds iOS 5.1

Redactie
9 maart 2012, 18:30
2 min leestijd
iPhones in Amerika liegen over 4G netwerk sinds iOS 5.1

Sinds de iOS 5.1 update liegen iPhones in Amerika over het netwerk. Zo claimt de iPhone op een AT&T netwerk over 4G internet snelheid te beschikken. Dit kan technisch gezien niet, omdat hier een speciale 4G chip voor nodig is, die de iPhone tot nu toe nooit heeft gehad.

Lees verder na de advertentie.

In Nederland moeten we nog even wachten op de 4G netwerken. Op zijn vroegst worden de nieuwe 4G LTE netwerken in 2013 verwacht, maar dit zal waarschijnlijk pas in 2015 echt gebruikt kunnen worden door de consumenten.

iOS 5 de boosdoener?

Des te groter de grap dat je iPhone nu zou zeggen dat het over 4G beschikt. In Nederland komt het gelukkig niet voor, maar in Amerika wel. Nadat de update van iOS 5.1 de iPhone rebootte gaf de iPhone aan dat het op het 4G netwerk liep. Achter de schermen is dit niet waar. De iPhones in Amerika met het 4G symbool maken nog steeds gebruik van hun vertrouwde 3G netwerk. Het is onmogelijk voor de iPhone om gebruik te maken van een 4G netwerk, omdat het een LTE techniek betreft die een bepaalde chip verreist. Deze chip heeft de iPhone 4s gewoon niet. Misschien had de iPhone dan beter 4G kunnen heten.

4G wordt gebruikt als marketingtruc

Experts zeggen dat er geen legale afbakening is gemaakt over de namen 2G, 3G en 4G. Ze kunnen dus zelf bepalen wat zij zien als een 4G netwerk. Het woord LTE in combinatie met 4G mag niet genoemd worden, omdat dit verwijst naar een technologie met patent. Netwerk operators maken gebruik van de 4G naam om hun werkelijke snelheid HSPA+ beter te verkopen. Het is natuurlijk wel zo dat een goede 3G verbinding, snelheden kan halen die in de buurt komen van 4G LTE. Zodra dit het geval is wordt de term 4G meteen gebruikt.

We moeten dus niet alles geloven wat we zien. Of we nu met de vinger naar Apple of naar de Netwerk operator moeten wijzen is eigenlijk nog steeds niet duidelijk. Misschien zijn ze allebei schuldig aan veel marketing en hebben ze beide een mogelijkheid om hier iets aan te doen, maar we verwachten dat we de komende tijd moeten wennen aan de term 4G. Tegen de tijd dat het echte 4G LTE netwerk in gebruik is, noemen we het vast 5G Supercharged of iets dergelijks.

Categorie: iOS
Thema: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen