Interview: zo werd de iPhoned-app ontwikkeld (en deze functies komen er aan)

Lars Paijmans
5 juli 2017, 19:02
4 min leestijd
Exclusief
Interview: zo werd de iPhoned-app ontwikkeld (en deze functies komen er aan)

Van de ene op de andere dag stond de iPhoned-app in de App Store, maar er is maanden hard gewerkt voordat dit zover was. We spreken met Martijn Smit van WeMa Mobile, die samen met zijn collega’s onze app ontwikkelde.

iPhoned-app interview: achter de schermen bij WeMa Mobile

iPhoned en Android Planet sloegen een half jaar geleden de handen ineen met WeMa Mobile, een Nederlandse ontwikkelstudio die zich specialiseert in het maken van native apps. De twee apps werden naast elkaar ontwikkeld, maar zijn toch heel verschillend. Op de eerste plaats komt dit omdat de Android-app in Java is ontwikkeld, terwijl de iPhoned-app volledig in Apples programmeertaal Swift is gemaakt.

“Een Android- en iOS-app kunnen niet exact hetzelfde zijn”, legt Smit uit. “Android-gebruikers vinden andere indelingen logischer ten opzichte van iOS-gebruikers. Een groot voordeel van iOS is dat je maar een aantal apparaten hebt om rekening mee te houden.” Android draait op duizenden soorten toestellen, terwijl iOS een stuk eenduidiger is. “Google komt ontwikkelaars tegemoet met het Testlab.”

iPhoned-app interview

Bij het ontwikkelen van apps gaat WeMa altijd uit van verschillende kernwaardes, die je ook tegenkomt in de iPhoned-app. “Het belangrijkste is dat een app toegevoegde waarde moet hebben. Dat doen we met iPhoned bijvoorbeeld met de verschillende soorten pushberichten, waardoor je zeker weet dat je op de hoogte blijft van het laatste Apple-nieuws.” Ook stellen gebruikers na de installatie hun voorkeuren in wat lettergrootte en meldingen betreft. “Dit komt de gebruiksvriendelijkheid ten goede en maakt de app ook een stuk persoonlijker.”

Ook vindt WeMa het belangrijk om altijd native te ontwikkelen. Dat betekent dat de app in dezelfde taal communiceert als de rest van het besturingssysteem. “Dit voorkomt miscommunicatie en zorgt voor een snellere app die ook beter werkt”, legt Martijn Smit uit. Door de apps regelmatig te updaten, blijft het ook leuk om keer op keer terug te keren. “Iedereen houdt van nieuwe dingen, dus door samen met de gebruikers te kijken naar nieuwe functies, voorkom je dat een app saai wordt.”

Door samen met de gebruikers te kijken naar nieuwe functies, voorkom je dat een app saai wordt.

Dag- en nachtmodus zorgt voor uitdagingen

Dat klinkt heel simpel, maar dat was het vaak niet. Zo kwam WeMa voor de nodige uitdagingen te staan met het overzetten van de verschillende site-onderdelen naar een app. Het gemiddelde artikel is immers meer dan alleen een paar alinea’s tekst. Hier horen afbeeldingen, video’s en soms ook tweets en andere media bij. “Ook de dag- en nachtmodus was nieuw voor ons en erg gaaf om te maken. Het was een hele uitdaging om alle elementen in één keer te veranderen van kleur. Inmiddels zien we het als een nieuwe standaard voor apps om een dergelijke modus aan te bieden.”

iPhoned app interview

Hoewel er steeds meer mogelijk wordt om apps geavanceerder en beter te maken, lijkt er ook een soort ‘app-moeheid’ te zijn. Mensen installeren zelden nieuwe apps en ook het gebruik ervan zou afnemen. Toch denkt WeMa dat er nog meer dan genoeg kansen zijn om als ontwikkelaar je brood te verdienen.

“Kijk maar eens willekeurig rond. Iedereen gebruikt apps. Vaak wordt er dan gezegd dat het alleen om Facebook en WhatsApp gaat. De statistieken van Google tonen echter aan dat mensen rond de 30 procent bezig zijn met social media op de smartphone en maar 10 procent op mobiele websites. De overige 60 procent wordt dus door iedereen op een andere manier besteed. Hier ligt dus nog heel veel kansen voor bedrijven.”

Zolang app-makers de kwaliteit van applicaties hoog houden en functioneel maken, ziet Smit het niet snel gebeuren dat de app uit het straatbeeld verdwijnt. “Recente voorbeelden zoals Pokémon Go en straks met ARKit zullen juist voor een stijging in app-downloads zorgen.” Als WeMa naar de toekomst kijkt, zien ze de rol van digitale assistenten als Siri steeds groter worden, maar de app niet vervangen. “In de toekomst zou je bijvoorbeeld kunnen zoeken in de iPhoned-app ‘Geeft mij tips over de iPhone 7′ en dan zal die de resultaten tonen vanuit de app.”

iPhoned-app interview

Nieuwe functies op komst

Nu de iPhoned-app in de App Store staat, is de rol van WeMa natuurlijk nog niet klaar. Dankzij jullie feedback worden bugs opgelost, terwijl er achter de schermen hard aan nieuwe functies wordt gewerkt. Zo werd deze week het app-icoon aangepast, maar staan er in de toekomst grotere veranderingen op de planning. De eerste drie grote functies waar WeMa aan werkt, zijn het toevoegen van reacties, het tonen van de iPhone-pagina’s (zoals die van de iPhone 8) en het ontwikkelen van een homepagina die zichzelf afstemt op jouw voorkeuren.

Wat WeMa zelf betreft kijkt het bedrijf vooruit naar de toekomst. “Op de korte termijn willen we met eigen producten komen”, legt Smit uit. Ook opent de ontwikkelaar in augustus zijn eigen lab, waar onder meer met augmented reality getest wordt. “Augmented reality heeft veel potentie, vooral door de komst van ARKit.”

Heb jij de iPhoned-app al gedownload? Klik op de link hieronder en laat meteen een review achter in de App Store!

Download de iPhoned-app in de App Store (gratis)

IP

BigSpark B.V.

Gratis via App Store
Categorie: Apps

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's