Viaplay aanbieding: bekijk de Formule 1 met 20% korting

iPhone zonder randen: dat duurt nog even (maar hoe lang nog?)

Piet-Jan Lentjes
10 december 2023, 13:02
2 min leestijd
iPhone zonder randen: dat duurt nog even (maar hoe lang nog?)

Een iPhone zonder randen of Dynamic Island laat nog wel even op zicht wachten. Maar hoe lang gaat dat nog duren?

Lees verder na de advertentie.

iPhone compleet zonder randen: hoe lang duurt dat nog?

De iPhone 15 heeft nog steeds randen om het scherm en er zit een Dynamic Island bovenaan. In dit zwarte balkje zit onder andere de selfiecamera verborgen. Maar hoe lang duurt het nog voordat Apple helemaal overstapt op een randloze iPhone, zonder Dynamic Island of notch?

iphone scherm zonder randen

Nou, het gaat nog wel even duren, maar de hardware-ontwikkelaars van Apple zijn al wel begonnen met het maken van een camera die onder het scherm zit. Deze nieuwe camera is een Under-Display Camera (UDC) en heeft geen zichtbaar gat in het scherm wat de huidige camera van de iPhone 15 nog wel heeft. Dit zou dan prima passen bij een iPhone zonder randen.

Er zitten wel wat nadelen aan een camera onder het scherm. Omdat het vast te leggen beeld eerst nog door het scherm van de smartphone moet, krijgt de camera een stuk minder licht binnen. Dit kan leiden tot een slechtere beeldkwaliteit bij foto’s en video’s.

Om dit te compenseren wordt er een nieuw lenssysteem bedacht. Dit systeem heeft meerdere lenzen en is een stuk lichtgevoeliger. De makers (LG) leggen al sinds december 2022 regelmatig patenten vast die hiermee te maken hebben. Dat zal alleen nog maar toenemen nu de ontwikkeling ook daadwerkelijk is begonnen.

Ze proberen om de lichtdoorlatendheid van de camera tot 20 procent te verhogen in 2023. In 2024 zou dat ongeveer 40 procent moeten zijn, waarmee ze al dichtbij de wensen van Apple komen.

iPhone geen dynamic island

Voordat de camera onder het scherm komt, wordt eerst nog verwacht dat Face ID een plekje onder het scherm krijgt. Volgens geruchten zal dit op de iPhone 17 Pro zijn in 2025. Dit model heeft dan nog wel een ronde opening bovenaan het scherm. Volgens analist Ross young zal Apple dan de camera’s van de iPhone Pro-modellen in 2027 onder het scherm gaan plaatsen. Rond die tijd kun je ook de eerste iPhone compleet zonder randen verwachten.

Wil je altijd op de hoogte blijven van het Apple-nieuws? Meld je dan vooral even aan voor onze nieuwsbrief. Download daarnaast de gratis iPhoned-app en houd onze website in de gaten. Dan mis je nooit meer een Apple-nieuwtje!

Via: ispazio
Bronnen afbeeldingen: ispazio, MacRumors
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu