De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

Een 2021 iPhone zonder oplaadpoort? Dan moeten deze 4 dingen veranderen

Lars Paijmans
6 december 2019, 11:12
4 min leestijd
Een 2021 iPhone zonder oplaadpoort? Dan moeten deze 4 dingen veranderen

Een iPhone zonder Lightning- of usb-c-aansluiting: volgens een bekende analist ligt hij vanaf 2021 in de schappen. Maar hoe haalbaar is dit ambitieuze plan van Apple, en wat moet er gebeuren om geen enorme rel te veroorzaken?

Lees verder na de advertentie.

iPhone zonder oplaadpoort in 2021?

Apple heeft een hekel aan aansluitingen op zijn producten. Door de jaren heen heeft het bedrijf al tegen heel wat zere benen geschopt door deze te veranderen of compleet te verwijderen. Zo was de ophef groot toen het bedrijf de traditionele koptelefoonaansluiting schrapte met de iPhone 7 en toen de 12 inch MacBook met slechts een usb-c-aansluiting op de markt kwam.

iPhone 2021

De wereldwijde verontwaardiging die deze beslissingen teweeg bracht is niet genoeg voor Apple om ermee te stoppen. Als we een gerucht van de bekende Apple-analist Ming-Chi Kuo mogen geloven wil het bedrijf in 2021 namelijk de eerste iPhone zonder oplaadpoort op de markt brengen.

Deze eerste ‘volledig draadloze’ iPhone zal ongetwijfeld voor heel wat opschudding zorgen, en dat is niet onterecht. Als Apple dit echt van plan is zijn er namelijk nogal wat zaken die binnen nu en twee jaar sterk verbeterd moeten zijn.

1. Sneller draadloos opladen, ook onderweg

Geen aansluitingen meer betekent dat je het toestel niet meer met een kabel kunt opladen. Daardoor is draadloos opladen de enige manier om de accu van deze iPhone bij te vullen. Hoewel iPhones deze functie al een paar jaar ondersteunen, is de snelheid waarop een accu draadloos gevuld wordt vele malen trager dan met een kabel.

iphone 12 concept 2

Binnen nu en twee jaar zal de snelheid dus flink omhoog moeten gaan om dit haalbaar te maken. Bovendien zijn er nog steeds veel mensen die een externe accu in hun tas hebben zitten om hun iPhone ook onderweg bij te kunnen laden. Hier zal tegen die tijd dan ook een goed en minstens zo gebruiksvriendelijk alternatief voor bedacht moeten zijn.

2. AirPods meegeleverd met iedere nieuwe iPhone

Het schrappen van de koptelefoonaansluiting was al controversieel, maar praatte Apple destijds goed door een verloopstukje in de doos te stoppen samen met een setje Lightning-EarPods. Daardoor kon iedereen alsnog zijn koptelefoon blijven gebruiken zoals ze dat altijd al deden.

Met deze poortloze iPhone is dat een ander verhaal: heb je geen draadloze koptelefoon, dan gaat een adaptertje niet helpen om dit op te lossen. Laten we hopen dat AirPods over twee jaar zo standaard (en goedkoop) zijn geworden dat Apple ze standaard in de doos van deze iPhones stopt.

iPhone 2020

3. Wat te doen bij vastlopers en het maken van back-ups?

Als je iPhone nu vastloopt, kun je hem op een aantal manieren herstarten. Werkt dit allemaal niet, dan kun je hem met een kabeltje aan je computer of Mac verbinden om op die manier het toestel weer aan de praat te krijgen. Met deze 2021 iPhone zit er in dat geval niets anders op dan langsgaan bij een Apple Store of goedgekeurde verkoper om om hulp te vragen.

Hetzelfde geldt voor het maken van back-ups: heb je geen iCloud-abonnement dan maak je een reservekopie lokaal op een computer of Mac, maar dat zou met dit toestel niet meer mogelijk zijn. Heeft Apple tegen die tijd de iCloud-kosten zo ver verlaagd dat het geen drempel meer is om een abonnement te nemen? De tijd zal het leren.

iphone 11 innovatie

4. En CarPlay dan?

Een extra draadloze oplader kopen is waarschijnlijk geen probleem, maar een hele nieuwe auto aanschaffen die draadloze CarPlay ondersteunt zal voor de meeste mensen een brug te ver zijn. Net nu steeds meer auto’s CarPlay gaan ondersteunen met een Lightningkabel, zal het voor veel automobilisten een flinke drempel zijn om hier afstand van te doen. Zelfs als draadloze CarPlay een nieuwe standaard is in auto’s vanaf 2021, zal het nog jaren duren tot de gemiddelde iPhone-gebruiker ermee over de weg rijden.

Een slag om de arm

Op iPhoned blikken we graag vooruit als we geruchten horen over belangrijke veranderingen, maar onthoud wel dat het in dit geval om een gerucht gaat van een enkele analist. Ming Chi-Kuo is een van de meest betrouwbare als het om Apple-nieuws gaat, maar dat neemt niet weg dat 2021 nog erg ver weg is en er in de tussentijd van alles kan gebeuren. Zo kan Apple toch van het plan afzien en deze stap verder doorschuiven. Dat er vroeg of laat echter een iPhone zal verschijnen zonder fysieke poorten lijkt echter een zekerheid: ook oud-designtopman heeft in het verleden al gezegd dat een dergelijk design een stip op de horizon is waar Apple naartoe werkt.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu