‘Apple wilde iPhone X uitbrengen zonder Lightning-poort’

Lars Paijmans
21 juni 2018, 14:36
2 min leestijd
‘Apple wilde iPhone X uitbrengen zonder Lightning-poort’

Apple roept al jaren dat de toekomst draadloos is, maar vandaag blijkt pas hoe serieus ze deze slogan zelf nemen. Eigenlijk was het de bedoeling dat de iPhone X de eerste iPhone zonder oplaadpoort zou worden.

Een iPhone zonder Lightning-poort

Mark Gurman, Apple-kenner van Bloomberg, schrijft vandaag dat Apple eind vorig jaar grootse plannen had op het gebied van draadloze techniek. De iPhone 8 en iPhone X zouden de eerste iPhones worden die draadloos op te laden zijn, en het team overwoog om daarom de Lightning-poort van de apparaten te verwijderen.

A12-chip productie

Voor Apples top-ontwerper Jony Ive is het al jaren een missie om een iPhone uit te brengen die geen enkele poort of aansluiting meer heeft, en met de iPhone X was Apple dichterbij dan ooit. Toch besloot het bedrijf voorlopig van het plan af te zien, omdat de snelheid van draadloos opladen momenteel nog te laag is.

Daarnaast zou de prijs van de iPhone flink omhoog gaan als Apple verplicht een draadloze lader in ieder verpakking zou moeten stoppen. Een Lightning-oplader is immers een stuk goedkoper. Toch lijkt het onvermijdelijk dat Apple binnen nu en een paar jaar de eerste iPhone uitbrengt zonder Lightning-poort of andere aansluiting. Deze is alleen draadloos op te laden, via bluetooth te koppelen en draadloos te synchroniseren.

AirPower komt september 2018

Als onderdeel van deze draadloze toekomst onthulde Apple eind vorig jaar de AirPower: een oplaadmat waarmee je tegelijkertijd een Apple Watch, iPhone en AirPods draadloos kunt opladen. Door technische problemen was het bedrijf echter genoodzaakt om het product keer op keer uit te stellen, zodat hij nu een jaar na de aankondiging pas verschijnt.

Volgens Gurman zou Apple moeite hebben om oververhitting te voorkomen. De meeste draadloze laders kunnen één apparaat tegelijk aan, terwijl AirPower soms drie apparaten tegelijk van stroom voorziet. Daardoor wordt de mat erg warm, wat op den duur voor problemen zorgt.

iPhone zonder Lightningpoort

Om dit te voorkomen moest de oplader slimmer gemaakt worden, wat resulteerde in een aangepaste versie van iOS waar AirPower nu op draait. Deze software in combinatie met een speciale chip houden de temperatuur in de gaten en verdelen de stroom gelijkmatig over de apparaten die op de mat liggen.

Nu de laatste bugs eruit worden gewerkt, maakt Apple zich klaar om AirPower in september te verkopen. Mooi op tijd om mensen een paar jaar te geven om draadloze laders aan te schaffen, zodat de overstap naar een iPhone zonder oplaadpoort straks minder pijnlijk is.

Lees ook: De beste draadloze opladers voor je iPhone

Het laatste nieuws over Apple

Bron: Bloomberg
Categorieën: Devices, Geruchten
Thema: Apple
Devices: AirPower, iPhone X

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple AirPower
Apple AirPower
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen