Waarom de iPhone 8 zelfs geen digitale homeknop meer nodig heeft

Lars Paijmans
16 augustus 2017, 13:36
2 min leestijd

Over een maand nemen we afscheid van de fysieke homeknop op de iPhone. Een designer laat nu zien waarom we ook geen digitaal alternatief nodig hebben.

Lees verder na de advertentie.

Hoe een iPhone zonder homeknop kan werken

Fabrice Dubois is een interface designer die met een interessant voorstel komt: wat nu als de iPhone 8 geen fysieke én geen digitale homeknop krijgt? iOS 11 lijkt er klaar voor te zijn om de cirkelvormige knop helemaal los te laten, zo stelt hij.

iPhone zonder homeknop

Apple laat op de iPad namelijk goed zien hoe een homeknop-loos apparaat eruit kan zien. Zonder dat je het misschien doorhebt, zitten er namelijk al wat kleine aanpassingen in iOS 11. Door met je vinger naar boven te vegen, verschijnt het nieuwe dock en een venster met al je openstaande apps. Door op de achtergrond te tikken, keer je meteen terug naar je homescreen.

Dit nieuwe scherm zet de homeknop volledig buitenspel. Tweemaal op de knop drukken om het appvenster te openen is niet meer nodig, en dat geldt ook voor het terugkeren naar het startscherm.

Extra schermruimte voor een iPhone Dock

Dubois bekeek dit nieuwe iPad-scherm in iOS 11 en maakte er vervolgens zijn eigen versie voor de iPhone van. In het concept is te zien hoe de iPhone 8 een soortgelijk dock krijgt als de Mac en iPad. Deze verschijnt aan de onderkant van het scherm, waar nu extra schermruimte is door het wegvallen van de homeknop. In het dock staan je favoriete apps, waarbij Siri er ook eentje voorstelt op basis van je gebruik.

iphone zonder homeknop

Je roept het iPhone-dock op door van beneden naar boven te vegen. Sleep je vinger nog verder naar boven om het app-scherm te openen waarin je apps kunt sluiten of teruggaat naar home. Om dit mogelijk te maken, combineert Dubois het nieuwe Bedieningspaneel met het app-scherm. De onderste helft van het display is bedoeld voor de widgets van het Bedieningspaneel, terwijl je bovenin al de openstaande apps ziet staan.

Altijd zichtbaar, tenzij je apps opent

Het iPhone-dock is altijd zichtbaar op het homescreen, en verdwijnt automatisch als je een app opent. Het concept van de ontwerper zit vol met slimme kleinigheidjes, die het ondanks de simpele afbeeldingen laat aanvoelen als iets wat Apple zou kunnen maken. Bekijk het volledige project van Dubois op zijn Medium-pagina. Ben jij door zijn idee overtuigd dat de iPhone 8 geen homeknop meer nodig heeft?

Bron: Medium
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 8

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen