Waarom YouTube sinds 2012 niet meer standaard op je iPhone staat

Lars Paijmans
3 juli 2017, 15:33
2 min leestijd
Waarom YouTube sinds 2012 niet meer standaard op je iPhone staat

Op de eerste iPhones stond de YouTube-app standaard geïnstalleerd, maar dit werd in 2012 abrupt stopgezet. Een YouTube-medewerker legt eindelijk uit waarom.

Lees verder na de advertentie.

Hoe de iPhone YouTube app niet meer standaard werd

Met de concurrentie tussen Apple en Google is het haast ondenkbaar dat de iPhone standaard YouTube zou installeren. Toch was het tot 2012 de normaalste zaak van de wereld dat er een YouTube-icoontje op je startscherm stond.

Daar kwam met iOS 6 pas verandering in. Vijf jaar lang was YouTube de standaard videodienst die op de iPhone aanwezig was. De exacte reden was altijd onduidelijk, tot Hunter Walk dit weekend uitleg gaf. Walk is een ex-YouTube-medewerker, die het hele proces rondom de iOS-app van dichtbij heeft meegemaakt.

iPhone YouTube

In een serie tweets stelt hij dat het Apple was die Google aanvankelijk benaderde voor de YouTube-app. Deze kon standaard op iedere iPhone komen, mits het bedrijf akkoord ging met een aantal strenge eisen. Zo kreeg Apple zeggenschap in de manier waarop de app gemaakt werd en mocht de naam YouTube niet in het app-icoon verschijnen.

Apple zou YouTube standaard willen installeren om te laten zien dat de iPhone een uitgelezen apparaat was om video’s te streamen. Iets wat destijds vooral een opkomend begrip was. Er werd een deal gesloten die tot 2012 zou lopen.

Toen de overeenkomst afliep, was het volgens Walk tijd voor YouTube om zijn eigen weg te gaan. Het bedrijf besloot de app los te trekken van Apple, waardoor hij gewoon in de App Store kwam te staan als losse download.

‘Een goede beslissing voor YouTube’

Een beslissing die intern voor heel wat discussie zorgde, maar uiteindelijk wel zijn vruchten afwierp. “De meeste gebruikers herinstalleerden de YouTube-app toen ze zagen dat hij niet meer standaard op hun iPhone stond”, aldus de ex-YouTube-topman.

Hierdoor kreeg YouTube de kans om meer een eigen koers te varen op de iPhone, zonder de strenge eisen van Apple. De rest is geschiedenis, want anno 2017 kun je al jaren niet om de videodienst heen. En dat zal voorlopig nog wel zo blijven ook.

Bron: Twitter
Categorieën: Achtergrond, Apps

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen