De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

iPhone XS vs Google Pixel 3: toptoestellen van Google en Apple vergeleken

Lars Paijmans
10 oktober 2018, 19:33
5 min leestijd
iPhone XS vs Google Pixel 3: toptoestellen van Google en Apple vergeleken

Met de zojuist onthulde Google Pixel 3 en Pixel 3 XL gaat Google de strijd aan met Apples iPhone XS en iPhone XS Max. Hoe verhouden de toptoestellen van deze twee elektronicagiganten zich tot elkaar?

Design en scherm

De iPhone XS en Google Pixel 3 zijn premium-smartphones, met een prijskaartje wat daar bij hoort. Toch zijn er wat het design betreft veel verschillen tussen de twee. Zowel de Pixel als de iPhone hebben een metalen frame met een glazen voor- en achterkant, wat draadloos laden mogelijk maakt. De Pixel 3 is net iets langer en dikker dan de iPhone XS, maar ook iets lichter.

Zodra we naar de voorkant kijken, blijkt Apple wat design betreft nog steeds een flinke voorsprong op de Pixel 3 te hebben. De kleinere Pixel 3 heeft flinke schermranden aan de boven- en onderkant, waardoor het scherm kleiner uitvalt en het toestel direct ouderwets oogt.

iPhone XS vs Google Pixel 3

De Pixel 3 XL doet een poging tot een voorkantvullend scherm, maar heeft nog steeds een brede ‘kin’ aan de onderkant en een notch bovenin het scherm. Deze uitsnede is smal en erg diep, waardoor hij een stuk beter opvalt dan de bredere en kortere notch van de iPhones.

Beide toestellen zijn uitgerust met een oled-scherm. De iPhone XS heeft een schermresolutie van 2436 bij 1125 pixels en die van de Pixel 3 is 2160 bij 1080 pixels. De Google Pixel 3 heeft een wat lagere pixeldichtheid van 439 pixels per inch, in vergelijking met de 463 ppi van de iPhone XS.

Beide toestellen zijn verkrijgbaar in drie kleuren. De iPhone XS en XS Max in het goud, zilver en spacegrijs, de Pixel 3 en 3 XL in zwart, wit en roze.

iPhone XS max scherm

Specificaties

De prestaties van een iPhone met een Android-toestel vergelijken blijft lastig. Simpelweg de cijfers tegenover elkaar zetten en de smartphone met het hoogste cijfer de winnaar noemen, zou niet terecht zijn. Dat komt omdat Apple door de nauwe samenwerking tussen de soft- en hardware betere prestaties kan realiseren uit minder krachtige hardware.

Bovendien draait de iPhone XS op Apples eigen A12-chip, terwijl de Pixel 3 op de krachtige Qualcomm Snapdragon 845-chip loopt. Beide toestellen hebben 4GB aan werkgeheugen. Als je op zoek bent naar een snelle telefoon met betrouwbare en goede prestaties, dan ben je bij zowel de Pixel als de iPhone aan het juiste adres.

Het interne geheugen van beide smartphones is niet uit te breiden. Bij de Pixel heb je de keuze uit 64GB en 128GB. De iPhone XS is verkrijgbaar met 64GB, 256GB en 512GB aan intern geheugen.

Camera

De iPhone XS heeft een dubbele 12 megapixel-camera op de achterkant en de Google Pixel 3 een enkele 12 megapixel-lens. Dat wil echter niet meteen zeggen dat de iPhone betere foto’s maakt. Door slim om te springen met software heeft de Pixel geen twee lenzen nodig om toch mooie gezoomde foto’s te kunnen maken, of het portret-effect van de iPhone te simuleren.

Dit jaar introduceert de Pixel 3 een aantal nieuwe camerafuncties die wederom de software voorop zetten. Met Top Shot maakt de camera meerdere foto’s snel na elkaar, zodat je een mislukte foto hierdoor alsnog kunt redden. Met Night Side maakt het toestel extra goede foto’s in het donker, iets waar de iPhone nog steeds moeite mee heeft.

De iPhone XS is de eerste camera met Apples Smart HDR-techniek. Als jij een foto maakt, schiet de iPhone-camera in werkelijkheid meerdere, die allemaal andere instellingen hebben. Zo is er een foto overbelicht, terwijl de ander zich op de persoon op de foto focust. Vervolgens worden alleen de beste elementen uit deze foto’s gekozen en in één superfoto gecombineerd.

Aan de voorkant zijn de rollen omgedraaid. Daar heeft de Pixel namelijk twee lenzen en doet de iPhone het met een enkele cameralens. Google gebruikt deze extra lens voor een extra breed beeld voor selfies. Handig als je vaak met meerdere mensen tegelijk op de foto gaat.

Software

Net als bij de prestaties blijft het lastig om Android en iOS rechtstreeks met elkaar te vergelijken. Het zal per gebruiker verschillen wat hij of zij handiger en beter vindt. iOS is over het algemeen meer gesloten, met minder vrijheid voor de gebruiker om specifieke instellingen aan te passen. iOS is mede hierdoor wel veiliger en toegankelijker.

Een andere veelgehoorde klacht over Android is de korte ondersteuning van updates. Dat is bij de Pixel gelukkig niet het geval, aangezien deze door Google zelf wordt gemaakt. Daardoor kun je er van uitgaan dat de Pixel lange tijd de nieuwste versies van Android krijgt. De Pixel 3 draait standaard op Android 9.0 (Pie) en de iPhone XS op iOS 12.

iPhone XS Max review

Overige functies

De twee nieuwe Pixels zijn uitgerust met een vingerafdrukscanner op de achterkant, terwijl de iPhone XS en XS Max het volledig met Face ID doen. De Pixel kan wel gebruik maken van de standaard gezichtsherkenning die in Android zit ingebouwd. Deze gebruikt simpelweg de frontcamera en is daardoor een stuk minder snel en veilig.

De Google Pixel 3 is daarnaast goed bestand tegen water met een IPX8-certificatie. De iPhone XS gaat nog een stapje verder met de IP68-certificatie die naast waterbestendig ook voor goede bescherming tegen stof zorgt.

Tot slot is de Google Pixel 3 uitgerust met een stereospeaker aan de voorkant van het toestel. De reden dat de Pixel nog een schermrand aan de onderkant heeft en de iPhone niet, is omdat Google hier een extra speaker in heeft verwerkt.

De iPhone XS heeft ook stereospeakers, maar Apple heeft ervoor gekozen om de oormicrofoon extra krachtig te maken. Dat zorgt ervoor dat beide toestellen een flink geluid kunnen voortbrengen.

Conclusie iPhone XS vs Google Pixel 3

Zowel de Google Pixel 3 als de iPhone XS zijn uitstekende smartphones met beide een flink prijskaartje. Het zal net als voorgaande jaren grotendeels van persoonlijke voorkeur afhangen waar je keuze naar uitgaat. De keuze tussen iOS of Android staat hierbij voorop, maar ook hoe vaak je van plan bent om extra camerafuncties zoals die van de Pixel 3 te gebruiken.

Qua design is de iPhone dit jaar de duidelijke winnaar, maar heeft de Pixel volgens experts een streepje voor op het gebied van de camera. Al sinds de komst van de eerste Pixel blijkt Google een goede concurrent te zijn voor Apple. De Pixel 3 en iPhone XS zijn daarom ook dit jaar weer aan elkaar gewaagd, en daardoor twee van de beste smartphones die je momenteel kunt kopen.

Prijs

Google Pixel 3 prijzen:

  • Google Pixel 3 (64GB): 849 euro
  • Google Pixel 3 (128GB): 949 euro
  • Google Pixel 3 XL (64GB): 949 euro
  • Google Pixel 3 XL (128GB): 1049 euro

iPhone XS prijzen

Apple iPhone XS

Apple iPhone XS prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 479,-

Bekijken

Los refurbished

€ 229,-

Bekijken

iPhone XS Max prijzen

Apple iPhone XS Max

Apple iPhone XS Max prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 599,-

Bekijken

Los refurbished

€ 249,-

Bekijken
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone XS Max
Apple iPhone XS Max

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu