iPhone XS vs Samsung Galaxy S10: Specs, camera, design en meer vergeleken

Lars Paijmans
20 februari 2019, 20:35
6 min leestijd
iPhone XS vs Samsung Galaxy S10: Specs, camera, design en meer vergeleken

Nu Samsung de Galaxy S10 officieel heeft onthuld, is het hoog tijd om het toptoestel van Samsung naast de nieuwste iPhone van Apple te leggen. In deze Galaxy S10 vs iPhone XS-vergelijking zetten we de feiten op een rijtje.

Lees verder na de advertentie.

iPhone XS vs Galaxy S10

Als je iPhoned al langer leest, had je ‘m waarschijnlijk al zien aankomen: een uitgebreide vergelijking tussen de iPhone XS en Galaxy S10. Samsung en Apple zijn nog steeds twee grootmachten op het gebied van smartphones, dus is het ieder jaar weer interessant om te zien hoe de vernieuwingen zich tot elkaar verhouden.

Design: geen aanpassingen vs kleine aanpassingen

De iPhone XS is qua design nauwelijks te onderscheiden van zijn voorganger, de iPhone X. Daarmee zette Apple een nieuwe standaard neer voor het design van zijn smartphone, met een scherm dat (bijna) de volledige voorkant vulde. De iPhone XS doet een jaar later op dat vlak niets nieuws, behalve een nieuw gouden kleurtje.

Daar tegenover staat de Galaxy S10 van Samsung, een toestel waarvan het design op wat kleine aanpassingen na ook niet zo gek veel veranderd is. Zo is er op de achterkant ruimte gemaakt voor drie camera’s, zit er een gaatje in het display om de frontcamera weg te werken en zijn de randen rondom het toestel zo klein mogelijk gemaakt.

De Galaxy S10 is beschikbaar in de kleuren Prism Black, Prism White en Prism Green, tegenover het zilver, spacegrijs en goud van de iPhone XS. De grotere Galaxy S10 Plus (de tegenhanger van de XS Max) komt daarnaast ook nog in een zwarte en witte keramische uitvoering. De S10e is het antwoord van Samsung op de iPhone XR, daar lees je later deze week ook een uitgebreide vergelijking over op iPhoned.

Scherm: Notch vs Infinity O

Samsung en Apple hebben allebei een manier gevonden om de voorkant van een smartphone zoveel mogelijk te vullen met een scherm. Sinds de iPhone X gebruikt Apple al een tijdje de notch, een uitsnede aan de bovenkant van het scherm waar de Face ID- en frontcamera in verwerkt zitten.

Samsung pakt het iets anders aan met de introductie van het Infinity O-display, een 6,1 inch-amoled-scherm waarbij de O doelt op een klein gaatje in de rechter bovenhoek van het scherm. Hier zit de frontcamera, met rondom de rest van het display.

Het zal vooral op persoonlijke smaak neerkomen wat je voorkeur heeft. Zo is het cameragat van Samsung een manier om extra scherm toe te voegen, maar zit de notch van Apple mooi in het midden, zodat je selfies niet vanuit een rare hoek genomen worden. Hoewel de notch op de iPhone duidelijk groter is dan de O in het O-display, heeft dit ermee te maken dat Face ID meer geavanceerde sensoren nodig heeft om een nauwkeurige en veilige scan te maken van je gezicht.

iPhone XS vs Galaxy S10

Specs: iPhone doet meer met minder

Qua specificaties laten de twee toptoestellen zich lastig met elkaar vergelijken als we enkel naar de cijfers op papier kijken. Samsung stopt bijna altijd extra werkgeheugen in hun toestellen, maar uit tests blijkt dan alsnog dat de iPhone er beter vanaf komt.

Zo heeft Apple de iPhone XS uitgerust met de A12-chip, die door het zogenaamde 7 nanometer-proces kleiner is qua formaat maar toch betere prestaties levert.

Ook opvallend: de Galaxy S10 heeft een ultrasone vingerafdrukscanner. Die zit onder het scherm verwerkt, waardoor er op de voorkant geen ruimte hoeft te worden gemaakt voor een fysieke knop. Je scant je vinger dus door hem gewoon op het scherm te leggen. Daarnaast heeft de S10 gezichtsherkenning, en niet alleen meer de irisscanner van vorige modellen. De iPhone XS kun je enkel ontgrendelen met Face ID-gezichtsherkenning.

Software: One UI skin vs iOS 12

De Galaxy S10 draait standaard op Android 9.0 Pie, maar wel op een aangepaste versie. Deze zogenaamde ‘OneUI-interface’. Deze is bewust simpel gehouden en heeft een ingebouwde nachtmodus.

Een ander voordeel ten opzichte van veel andere Android-merken is dat Samsung zijn smartphones regelmatig voorziet van updates en minstens twee grote Android-updates. Dat zou betekenen dat je de S10 minstens met Android Q en Android R kunt gebruiken in 2019 en 2020.

Apple staat bekend om zijn langdurige ondersteuning met software en gaat dan ook een stuk verder dan twee jaar. Anno 2019 draait de iPhone 5S nog steeds op iOS 12, de meest recente software van Apple. Je kunt er dus vanuit gaan dat de iPhone XS de komende vier jaar nog goed zit met de meest recente iOS-versie.

Android en iOS met elkaar vergelijken blijft een lastige, omdat de twee besturingssystemen veel van elkaar verschillen en allebei hun voors en tegens hebben. Zo is iOS een meer gesloten systeem, dat daardoor wel veiliger en betrouwbaarder is. Android is meer open, maar moet vaak wel maanden wachten tot een grote Android-update voor het toestel beschikbaar komt. Net als voorgaande jaren geldt nog steeds dat je voorkeur uit zal gaan naar de software die je gewend bent.

iPhone XS vs Galaxy S10

Camera: Drie vs twee lenzen

Samsung doet er dit jaar een schepje bovenop wat de camera’s betreft met een driedubbele lens. Deze bestaat uit een primaire lens van 12 megapixels, aangevuld met een 12 megapixel-telefotolens met twee keer optische zoom, en een groothoeklens van 16 megapixels waarmee je foto’s in 123 graden schiet. Video schiet je in 4K-resolutie met hdr-ondersteuning voor extra mooie kleuren.

De iPhone moet het met twee 12 megapixel-lenzen doen: een telefotolens en groothoeklens. Video schiet je ook met de XS in 4K-resolutie. Als extraatje heeft Apple met de XS Smart HDR geïntroduceerd. Deze techniek werkt volledig zelfstandig en zorgt ervoor dat je foto’s er een stuk mooier uit komen te zien. Als jij een foto maakt worden er in feite meerdere geschoten, waarna de beste elementen met elkaar gecombineerd worden.

Conclusie

Samsung heeft met relatief kleine aanpassingen de S10 voorzien van een aantal noemenswaardige verbeteringen. De driedubbele camera is de iPhone 2019 te snel af en biedt nieuwe mogelijkheden op het gebied van fotografie, terwijl het Infinity O-display een alternatief is voor de iPhone-notch. Ondertussen is de iPhone XS nog steeds één van de best presterende smartphones van nu en staat iOS en de langdurige ondersteuning van Apple nog steeds als een huis.

Kijk je puur naar de prijs, dan is de S10 wel wat goedkoper dan de XS. Het instapmodel van de S10 met 128GB heeft een adviesprijs van 899 euro, terwijl de goedkoopste iPhone XS met 64GB aan geheugen 1159 euro kost.

iPhone XS kopen

Ben je na het lezen van dit artikel overtuigd en kies je voor de iPhone XS? Check dan de onderstaande keuzehulp voor de beste prijzen van het moment. Ga je liever een Galaxy S10 kopen? Check dan even onze zustersite Android Planet.

Apple iPhone XS

Apple iPhone XS prijzen vergelijken

Bekijk product

Abonnement v.a.

€ 40,- p/m

Met abo

Los nieuw v.a.

€ 711,-

Los toestel

Vergelijk alle iPhone XS aanbiedingen

Categorie: Devices
Device: iPhone XS

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone XS
Apple iPhone XS
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen