Zoveel kost het Apple om een iPhone XS Max te produceren

Lars Paijmans
26 september 2018, 9:01
2 min leestijd
Zoveel kost het Apple om een iPhone XS Max te produceren

De iPhone XS Max heeft een aantal van de duurste onderdelen die Apple ooit heeft gebruikt, maar de winst die het bedrijf per toestel maakt blijft enorm.

iPhone XS productiekosten iets gestegen

Reuters rekende uit dat Apple voor de 256GB iPhone XS Max 443 dollar kwijt is aan onderdelen. Niet goedkoop, maar nog steeds een groot verschil met de verkoopprijs van 1259 euro. Maar waar komt deze prijs dan vandaan? Het grotere 6,5 inch oled-scherm kost Apple het meeste geld met een prijs van 80,50 dollar.

Toch wist het bedrijf hierop wat te besparen, aangezien het kleinere 5,8 inch-oled-scherm van de iPhone X vorig jaar al 77 dollar kostte om te maken. Dit zou komen door het verwijderen van een aantal schermonderdelen die 3D Touch mogelijk maken. Per scherm scheelt dat zo’n tien dollar. 3D Touch werkt overigens nog steeds zoals altijd, dus van deze besparing merkt de consument niets.

iPhone XS productiekosten

Ook andere onderdelen kosten Apple dit jaar meer geld. Zo is de prijs van de A12-chip hoger omdat het met de nieuwe 7 nanometer-architectuur gemaakt is. Het modem is ook prijziger omdat Apple de overstap maakt naar Intel, door een juridische strijd met Qualcomm.

Hoewel het verschil tussen de productie- en verkoopprijs enorm is, moet Apple niet alleen rekening houden met de productie van het toestel. Zo moeten ook kosten van onderzoek en marketing in de prijs inbegrepen worden.

Te duur?

Sinds Apple vorig jaar de grens van duizend dollar overschreed met de iPhone X is de prijs van het toestel weer een populair discussiepunt. Ceo Tim Cook benadrukte vorige week tijdens een interview nog dat de hoge prijs nodig is om de beste kwaliteit te kunnen leveren. Ook benadrukt hij dat de iPhone steeds meer andere elektronica vervangt en tegelijkertijd dingen als de camera en chip ieder jaar verbetert.

Vind jij de iPhone XS en XS Max te duur en wacht je liever tot ze goedkoper worden zoals de iPhone 8 en 7? Of wil je het liefst het nieuwste van het nieuwste en betaal je daar de hoofdprijs voor?

Lees meer over de iPhone XS Max

Bron: Reuters
Categorieën: Apple, Devices
Spotlight: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Black Friday