Hoe de iPhone XS-camera heel anders werkt dan alle vorige iPhones

Lars Paijmans
2 oktober 2018, 9:08
3 min leestijd
Hoe de iPhone XS-camera heel anders werkt dan alle vorige iPhones

De Nederlandse bedenker van populaire camera-app Halide legt uit waarom de camera van de iPhone XS en XS Max totaal anders is dan alle iPhones hiervoor.

Lees verder na de advertentie.

iPhone XS camera software staat voorop

Sebastiaan de With is een bekende naam als het over iPhone-fotografie gaat. Zijn app Halide is regelmatig terug te vinden in de App Store-hitlijsten, en vandaag blijkt wederom hoeveel hij van dit onderwerp afweet.

De afgelopen weken is er al veel gezegd over de nieuwe camera’s van de iPhone XS en XS Max. Ze maken mooiere foto’s dan de iPhone X van vorig jaar, maar vooral bij het maken van selfies valt er ook iets anders op: het lijkt wel alsof er een automatische filter wordt toegepast die je huid gladder maakt dan hij eigenlijk is.

iPhone XS camera software

Volgens De With is er van een dergelijke filter geen sprake, maar is dit het gevolg van een fundamenteel andere manier waarop de iPhone XS-camera te werk gaat. De software voert dit keer de boventoon, in plaats van de camerahardware.

Hij ontkent niet dat de XS gezichten inderdaad ‘gladder’ voordoet dan selfies van de iPhone X en ouder. Dat komt volgens hem door een nieuwe manier van ruisonderdrukking, gecombineerd met het samenvoegen van verschillende sluitertijden. Hierdoor wordt het contrast tussen licht en donker op de huid minder goed zichtbaar.

Dit heeft alles te maken met de nieuwe manier waarop de iPhone XS een foto maakt. Iedere keer als jij een plaatje afdrukt worden er meerdere foto’s gemaakt, die vervolgens automatisch met elkaar worden gecombineerd. Zo kan de iPhone de beste elementen van een onder- en overbelichte foto bundelen tot een superfoto.

“Dit resulteert in een nieuw uiterlijk voor de foto’s die je maakt”, aldus De With. “Huid lijkt gladder omdat het licht er minder hard op schijnt.” Combineer dit met het feit dat de camera strengere ruisreductie toepast.

Lees ook: Fotograferen in RAW-formaat op de iPhone: dit moet je weten

Meer ruis, dus meer ruisreductie

Dit is nodig omdat de camera een hogere sluitersnelheid gebruikt. Dat is handig om snel foto’s te maken, maar levert ook meer ruis op. Om dit zo min mogelijk op te laten vallen, wordt deze ruis automatisch weggewerkt, maar daar lever je wel wat detail en contrast voor in.

De With vindt selfies er hierdoor juist beter uitzien, al zal dat van persoon tot persoon verschillen. Het grootste probleem is dat Apple de functie standaard toepast en je deze niet uit kunt zetten. De enige optie is om een foto te maken en deze achteraf te bewerken.

Gaat Apple het oplossen?

Omdat het hier om een softwarematige functie gaat, is het goed mogelijk dat Apple de intensiteit van deze techniek wat afzwakt met een toekomstige update. Met alle ophef die erover ontstaan is, zou het Apple niet misstaan om gebruikers de keuze te geven.

Als je meer wil weten over hoe de camera van de XS precies in zijn werk gaat, dan raden we aan om het volledige blog van De With te lezen. Het is enorm uitgebreid en zoomt in op alle dingen die veranderd zijn.

Lees ook: iPhone XS review: de beste iPhone ooit verbeterd

Bron: Halide
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone XS
Apple iPhone XS

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen