iPhone XR vs Galaxy S10e: design, specs, camera en meer vergeleken

Florence Peeters
22 februari 2019, 17:00
6 min leestijd
iPhone XR vs Galaxy S10e: design, specs, camera en meer vergeleken

Waar Apple vorig jaar een nieuwe weg insloeg door de iPhone XR als instapmodel te presenteren, kan Samsung niet achterblijven. Samsung heeft nu een directe concurrent onthuld: de Galaxy S10e. Tijd om de twee goedkopere broertjes van de iPhone XS en Galaxy S10 naast elkaar te leggen.

Lees verder na de advertentie.

iPhone XR vs Galaxy S10e

Samsung en Apple zijn nog altijd heer en meester in smartphoneland, en zijn jaar in jaar uit gewaagd aan elkaar wat betreft vernieuwingen. Nu Samsung de Galaxy S10-serie heeft gepresenteerd, kunnen we de balans opmaken.

Eerder hebben we al een uitgebreide vergelijking gemaakt van de iPhone XS vs Galaxy S10. Tijd om ook de iPhone XR en de Galaxy S10e naast elkaar te leggen.

iPhone XR vs Galaxy S10e

Design

Beide toestellen hebben een kleurrijk uiterlijk meegekregen. Waar de iPhone XR in maar liefst zes verschillende kleuren verkrijgbaar is, heeft de S10e eveneens een extra kleurenoptie ten opzichte van het vlaggenschip, de S10. De S10e kun je naast in het Prism White, Prism Black en Prism Green namelijk ook in het Canary Yellow krijgen.

De iPhone XR heeft het design van de iPhone X, met iets dikkere schermranden. Dit komt door het lcd-scherm dat is gebruikt, in plaats van oled. Deze minimale schermranden zijn te vergelijken met de minimale schermranden aan de boven- en onderkant van de S10e, die verder ook een schermvullend design heeft gekregen. Verder kiest Samsung al enkele jaren voor dezelfde designformule, en is het toestel niet veel veranderd ten opzichte van eerdere Galaxy-toestellen.

Achterop verschillen de twee wel aardig van elkaar. In plaats van de drie cameralenzen op de S10, heeft de goedkopere S10e in een verticale lijn twee camera’s met een flitser achterop zitten. Apple heeft op eenzelfde manier de prijs verlaagd, door niet twee maar één grote ronde cameralens toe te voegen.

Scherm

Apple heeft op de XR gekozen voor een notch, terwijl Samsung kiest voor een cameragat rechtsboven in het scherm. Hiermee willen de fabrikanten beide op hun eigen manier gebruikers zoveel mogelijk schermruimte bieden. Praktisch gezien kun je in de notch meer kwijt: in deze uitsnede zitten de selfiecamera en True Depth-lens voor Face ID verwerkt. In het cameragat is ruimte voor één lens: de selfiecamera.

Of een notch of het cameragat van Samsungs Infinity O-display beter is, is vooral een persoonlijke smaakkwestie. Een notch verzekert je van rechte selfies, het cameragat zorgt voor een fractie meer scherm om naar te kijken.

Daarnaast zit er een aardig verschil in kwaliteit van de gezichtsherkenningstechnologie. Doordat er geen speciale sensor of camera in het O-display past, moet je het op het Samsung-toestel doen met een gezichtsscan via de selfiecamera. In verschillende onderzoeken is deze methode lang niet zo veilig bevonden als Face ID.

Op de S10e kun je daarentegen wel rekenen op een 5,8 inch amoled-scherm, tegenover het 6,1 inch lcd-display van de iPhone XR. Samsung wint het op papier daarom op schermkwaliteit, maar in de praktijk zul je niet zoveel verschil merken.

Specs

Als je puur naar de cijfers van de hardware kijkt, lijkt de S10e een stuk krachtiger. Met name doordat er dubbel zoveel werkgeheugen in de Samsung zit: 6GB RAM. Toch weet Apple met minder werkgeheugen krachtigere prestaties te leveren, blijkt uit verschillende tests.

Ook wat betreft accu valt er weinig van te zeggen. Beide chips zijn slim en krachtig genoeg om behoorlijk energiezuinig te zijn, al heb je op de S10e een minimale voorsprong wat accucapaciteit betreft. Een klein nadeel aan de Apple, is dat je al snel meer moet betalen voor meer opslagruimte. De minimale opslagruimte op de XR is 64GB, terwijl het instapmodel van de S10e maar liefst 128GB heeft en ook nog eens ruimte voor een geheugenkaart van maximaal 512GB.

Camera

Voor veel mensen is de camera een van de belangrijkste features van een smartphone. Dit weten Samsung en Apple maar al te goed, maar hun aanpak voor een goede en betaalbare smartphonecamera is behoorlijk anders.

iPhone XR vs Galaxy S10e

De iPhone XR heeft slechts een enkele cameralens, maar ondersteunt wel gewoon de portretmodus. Door vooral in te zetten op slimme camerasoftware, weet Apple een hoop te bereiken. Hierdoor schiet je namelijk ook zonder tweede lens voor diepte-informatie foto’s met een bokeh-effect.

Bovendien kun je de scherpte-diepte vooraf én achteraf nog aanpassen. Dankzij Smart HDR worden je foto’s daarnaast altijd zo mooi mogelijk gemaakt door in één sluitermoment meerdere plaatjes te schieten en de mooiste te combineren.

Samsung kiest juist voor hardware, en heeft de S10e een tweede lens gegeven: een groothoeklens van 16 megapixel. Video schiet je in 4K-kwaliteit, al doe je dat op de iPhone XR ook. De groothoeklens laat je niet alleen foto’s met bokeh-effect maken, maar biedt vooral veel voordelen bij het maken van panorama’s of groepsfoto’s. Je kunt je beeld zo namelijk verbreden tot 123 graden.

Software

De software van de Galaxy S10e en iPhone XR, respectievelijk Android en iOS, is als dag en nacht en dus niet zomaar met elkaar te vergelijken. Hoewel ze natuurlijk overeenkomsten hebben, hebben beide systemen hun voor- en nadelen. Met iOS kies je voor een meer gesloten systeem, dat wel je privacy beter waarborgt. Belangrijker nog: de software biedt jarenlange ondersteuning voor iPhones. Met Android ben je minder zeker van lange updates, en krijg je doorgaans bij Samsung twee grote software-updates. Dit betekent dat de Samsung S10e in 2020 al zijn laatste update krijgt.

iPhone XR vs Galaxy S10e

Daarbij geldt wel dat Samsung een stuk serieuzer is dan sommige andere Android-merken, en gebruikers wel maandelijks een beveiligingsupdate geeft om te downloaden. Ook draait het toestel nu op de nieuwste software: Android 9.0 (Pie). Hier overheen zit de Samsung ‘OneUI’-skin, die vooral een handige nachtmodus toevoegt.

De iPhone XR draait op het recente iOS 12, en kan de komende vier jaar nog rekenen op grote iOS-updates. Wie een telefoon wil die toekomstbestendig is, zit met een iPhone qua software en veiligheid goed.

Conclusie

Het is een slimme zet geweest van Samsung om op dezelfde boot als Apple te stappen en een betaalbaarder alternatief te bieden voor de steeds duur wordende vlaggenschepen. Daarbij is het design vooral een kwestie van smaak, en zul je bij beide toestellen weinig te klagen hebben wat prestaties betreft.

Het is bijzonder om te zien hoe dicht de toestellen eigenlijk bij elkaar liggen, en zowel Samsung als Apple nu een heel degelijk budgettoestel op de markt hebben. Toch heeft de iPhone XR zich al bewezen door een toestel te zijn dat enorm lang meegaat op een acculading en bijzonder goede foto’s aflevert. Of de S10e zich net zo energiezuinig weet te houden, is nog afwachten.

Voor de iPhone XR tel je weliswaar iets meer neer: voor 859 euro heb je het 64GB-model in huis. Samsung weet de prijs lager te houden, en biedt voor 749 euro een S10e met 128GB aan standaard opslagruimte.

iPhone XR kopen

Ben je na het lezen van dit artikel overtuigd en kies je voor de iPhone XR? Check dan het onderstaande overzicht met de beste prijzen van het moment. Ga je liever een Galaxy S10e kopen? Check dan even onze zustersite Android Planet.

Apple iPhone XR

Apple iPhone XR prijzen vergelijken

Bekijk product

Abonnement v.a.

€ 26,50 p/m

Met abo

Los nieuw v.a.

€ 525,-

Los toestel

Vergelijk alle iPhone XR aanbiedingen

Categorieën: Achtergrond, Devices
Device: iPhone XR

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone XR
Apple iPhone XR
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's