De iPhone 13 nu met unlimited data extra scherp geprijsd!

Alles over het Liquid Retina-scherm van de iPhone XR

Michel van 't Klaphek
22 september 2018, 13:12
2 min leestijd
Alles over het Liquid Retina-scherm van de iPhone XR

Het grootste verschil tussen de iPhone XS en iPhone XR is het scherm. Eerstgenoemde heeft een oled-display, terwijl de XR een lcd-paneel krijgt. Wat zijn de verschillen precies? Dit is wat je moet weten over het Liquid Retina-scherm van de iPhone XR.

Lees verder na de advertentie.

iPhone XR Liquid Retina-scherm: alles wat je moet weten

De iPhone XS en iPhone XR lijken op elkaar. De XS heeft een betere camera, iets fraaier design en bovenal een beter oled-scherm. De iPhone XR heeft echter niet zomaar een lcd-display: Apple maakt namelijk gebruik van Liquid Retina.

Hierdoor krijgt de iPhone XR het beste lcd-scherm tot nog toe. Nog steeds is de beeldkwaliteit minder dan bij oled, maar de verschillen zijn kleiner geworden. Bovendien is het prijsverschil tussen beide smartphones fors. Voor de iPhone XR betaal je bij uitkomst op 19 oktober 859 euro, terwijl de iPhone XS maar liefst 1159 euro kost.

iPhone XR releasedatum

Liquid Retina is vooral een verbetering van eerdere lcd-schermen, maar voegt ook nieuwe functies toe. De meest in het oog springende toevoeging is Touch Sensing. Je scherm registreert hierdoor veel beter en sneller waar je vinger zich bevindt, en anticipeert hierop.

Op die manier worden animaties vloeiender omdat je iPhone al zo goed als zeker weet wat je wil doen. Een andere toevoeging is Haptic Touch dat we kennen van de Apple Watch. Wanneer je het iPhone-scherm lang indrukt, krijg je een menu te zien dat rekening houdt met de context.

Lees ook: iPhone XS vs iPhone XR: Apples nieuwste iPhones vergeleken

Hoeveel beter is het oled-display van de iPhone XS?

De vraag is natuurlijk hoe deze schermtechnieken zich met elkaar verhouden. Om daar antwoord op te geven kijken we naar de ppi-waarden, oftewel het aantal pixels per inch. Hoe hoger het getal, hoe scherper het scherm:

  • iPhone XR met 6,1 inch-scherm: 326 ppi
  • iPhone XS en iPhone XS Max met 5,8 en 6,5 inch-scherm: 458 ppi

De iPhone XS (Max) heeft dus zeker weten een hogere beeldkwaliteit dan de iPhone XR, maar het is de vraag of je dit in praktijk gaat merken. Je ziet namelijk pas verschil wanneer je een foto in hoge kwaliteit of Netflix-serie in 4K-resolutie kijkt. Indien je je iPhone vooral gebruikt om te WhatsAppen, social media te checken en het kijken van YouTube-video’s heb je absoluut geen oled-scherm nodig.

Op de hoogte blijven van de iPhone XR-release? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of download de gratis iPhoned-app zodat je als eerste op de hoogte bent!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone XR
Apple iPhone XR

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen