‘Apple verlaagt productie van alle nieuwe iPhones, leveranciers gefrustreerd’

Lars Paijmans
19 november 2018, 13:06
2 min leestijd

Apple heeft de productie van de iPhone XS, iPhone XS Max en iPhone XR verlaagd. Hiermee gooit het bedrijf nieuwe olie op het vuur dat het minder goed gaat met de iPhone-verkoop dan gehoopt.

Lees verder na de advertentie.

iPhone XS productie gedaald

De afgelopen weken duiken steeds meer verhalen op van leveranciers van iPhone-onderdelen die hun productie noodgedwongen terugschalen. Nu schrijft The Wall Street Journal dat ook Apple zelf de hoeveelheid nieuwe iPhones die uit de fabriek komen rollen op een lager pitje zet.

Volgens bronnen van The Wall Street Journal heeft Apple er moeite mee om dit jaar de vraag naar de nieuwe iPhones correct in te schatten. Dat heeft verschillende redenen. Allereerst is de smartphonemarkt over het algemeen minder hard aan het groeien, en vallen daarnaast de resultaten voor Apple in China flink tegen.

iPhone XS productie

Ook is het de eerste keer dat Apple tegelijk twee high-end iPhones en een goedkopere iPhone uitbrengt. Dat zou het voor Apple lastig hebben gemaakt om de correcte hoeveelheid van ieder toestel te produceren, omdat Apple nog niet wist hoe de consument hierop zou reageren.

Dat zorgt vooral bij leveranciers van onderdelen voor veel frustratie, aldus de bronnen. “Zaken doen met Apple is heel riskant, omdat ze hun beloftes zomaar kunnen omdraaien”, aldus een anonieme leverancier. Dat maakt het voor een dergelijk bedrijf lastig om een planning te maken, aangezien deze op ieder moment op zijn kop gezet kan worden.

‘iPhone XR productie met eenderde gedaald’

Volgens het artikel is het aantal iPhone XR-orders met een derde verminderd, terwijl de iPhone XS en XS Max minder drastisch gedaald zijn. Het terugdraaien van de productie is niet direct een groot probleem voor Apple zelf.

Het bedrijf verkoopt tegenwoordig iPhones met een hogere prijs, waardoor er minder verkocht te hoeven worden om toch een hogere winst te maken. Dit zagen we al tijdens de presentatie van de vorige kwartaalcijfers. Hier bleef de iPhone-verkoop bijna gelijk, terwijl de winst wel steeg.

Verder is dit niet de eerste keer dat Apple de productie van een nieuwe iPhone een paar maanden na de release terugdraait. Vorig jaar deed het bedrijf hetzelfde met de iPhone X, maar was Apple erg tevreden over de verkoopaantallen.

Het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone XR

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen