‘Waarom de iPhone XR later uitkomt dan de iPhone XS (Max)’

Michel van 't Klaphek
22 september 2018, 10:14
2 min leestijd
‘Waarom de iPhone XR later uitkomt dan de iPhone XS (Max)’

De iPhone XR komt pas in oktober uit, terwijl de iPhone XS (Max) nu al verkrijgbaar is. Hoe komt dit? Volgens een gerenommeerde krant heeft het te maken met geld.

iPhone XR in oktober: waarom dan pas?

Vorig jaar bracht Apple de iPhone 8 en iPhone 8 Plus met lcd-schermen in september uit, terwijl we tot november moesten wachten om met de iPhone X (met oled-scherm) aan de slag te gaan. Dit jaar is het schema precies omgedraaid: de iPhone XS en iPhone XS Max zijn nu al verkrijgbaar, maar de iPhone XR komt pas op 19 oktober uit. Volgens The Wall Street Journal doet Apple dit om meer winst te maken.

Men verwacht namelijk dat de iPhone XR met lcd-display, het beter gaat doen dan de duurdere oled-iPhones. De adviesprijs voor de XR is 859 euro terwijl je voor de XS 1159 euro moet neerleggen. Aangezien er verder weinig verschillen tussen de telefoons zijn, maakt Apple veel meer winst met de duurdere telefoons.

Ook interessant: iPhone X vs iPhone XS: wel of niet upgraden?

iPhone XR

Volgens een schatting kosten de iPhone XS en XS Max 350 en 370 dollar om te produceren, terwijl de onderdelen van een iPhone XR 330 dollar bedragen. Het bedrijf kiest er daarom voor om de toestellen niet tegelijk uit te brengen zodat de iPhone XS (Max) een paar weken zonder concurrentie kan verkopen. Onderzoek- en ontwikkelkosten worden in dit soort schattingen overigens niet meegenomen.

De Journal weerspreekt het gerucht dat Apple zou kampen met productieproblemen. Volgens de krant lopen de fabrieken op schema en zijn er geen problemen met het nieuwe Liquid Retina-scherm van de iPhone XR.

iPhone XS vs iPhone XR: wat zijn de verschillen?

De iPhone XS en iPhone XR liggen enorm dicht bij elkaar. Eerstgenoemde heeft een beter oled-scherm, betere camera en fraaier design dankzij de roestvrijstalen rand. De iPhone XS Max is met zijn 6,5 inch-scherm uniek, maar daar betaal je dan ook voor. Het toestel kost 1259 euro.

→ Check onze iPhone XS vergelijker of iPhone XS Max vergelijker voor alle mogelijkheden.

iPhone XS
Apple iPhone XS
7,0
Welke iPhone XS wil je?
Selecteer:
64GB
256GB
512GB
iPhone XS met abonnement
Toestel eenmalig € 0,00
€ 25,50 p/m Abo: € 7,00 p/m Toestel: € 18,50 p/m
Sim only nodig?
iPhone XS Max
Apple iPhone XS Max
8,5
Welke iPhone XS Max wil je?
Selecteer:
64GB
256GB
512GB
iPhone XS Max met abonnement
Toestel eenmalig € 0,00
€ 41,00 p/m Abo: € 8,00 p/m Toestel: € 33,00 p/m
Sim only nodig?

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Black Friday