iPhone XR: 5 manieren waarop Apple de nieuwe iPhone goedkoper maakt

Lars Paijmans
15 oktober 2018, 19:21
4 min leestijd

De nieuwe iPhone XR die je vanaf vrijdag te bestellen is, heeft een aanzienlijk lager prijskaartje dan de nieuwe iPhone XS en XS Max. Maar wat lever je daarvoor in?

Lees verder na de advertentie.

Hoe de iPhone XR goedkoper is gemaakt

Dit jaar probeert Apple iets nieuws met de iPhone: naast de iPhone XS en iPhone XS Max verschijnt er een derde toestel. De iPhone XR is een stuk goedkoper en daardoor toegankelijker, zodat Apple een groter publiek kan aanspreken.

Het verschil in de adviesprijs van de iPhone XR en iPhone XS is als volgt:

  • iPhone XS: 1159 euro
  • iPhone XS Max: 1259 euro
  • iPhone XR: 859 euro

Om tot die prijs te komen, heeft Apple wel wat concessies gedaan. Neem deze dus even goed door voordat je besluit om een iPhone XR in huis te halen. Dan weet je zeker dat je niet teleurgesteld bent met je aankoop.

1. Enkele cameralens

Ben je van plan om de iPhone XR te gebruiken als alternatief voor je fotocamera? Dan is het belangrijk om te onthouden dat de iPhone XR geen dubbele cameralens heeft. De XR moet het doen met een enkele 12 megapixel groothoeklens, wat in feite een verbeterde versie van de camera in de iPhone 8 is.

iPhone XR goedkoper

Hoewel de dubbele lens ontbreekt, kan de iPhone XR dankzij wat slimme software-trucjes toch gebruikmaken van de Portretfunctie. Hierdoor kun je de achtergrond van een foto vervagen, zodat het object of de persoon op de voorgrond beter opvalt.

Toch zal het ontbreken van de tweede lens ervoor zorgen dat de iPhone XR minder mooie foto’s maakt dan de XS. Zo kun je met XR niet optisch zoomen, waardoor je vrijwel direct kwaliteitsverlies hebt als je het beeld dichterbij haalt. Goed nieuws voor de selfiefans: de frontcamera op zowel de iPhone XS als de iPhone XR is identiek.

2. Geen oled maar lcd

Een andere manier waarop Apple de prijs laag houdt, heeft alles met het scherm te maken. De iPhone XR gaat weer terug naar een lcd-scherm, terwijl de iPhone X van vorig jaar de overstap naar oled maakte. Oled zorgt voor mooiere kleuren en diepere zwarttinten dan lcd. Daarnaast ondersteunt de smartphone hierdoor geen HDR-beelden.

iPhone XR

Dat wil echter niet zeggen dat het scherm van de telefoon slecht is. Apple staat bekend om zijn uitstekende lcd-displays, en ook de iPhone 8 werd daar destijds om geprezen. Het verschil ga je zien als je een oled- naast een lcd-iPhone legt, maar een wereld van verschil zal het niet zijn.

3. Lagere schermresolutie

Wat je wel gaat merken is de lagere schermresolutie. De resolutie van de iPhone XR is met 1792 bij 828 pixels een stuk lager dan op de iPhone XS met 2436 bij 1125 pixels. In de praktijk kan het toestel dus geen full-hd-video van 1080p in volledige kwaliteit tonen. En dat is opmerkelijk voor een apparaat met een 6,1 inch-scherm.

iPhone XR goedkoper

De pixeldichtheid van 326 pixels per inch (net zoals de iPhone 8) is nog steeds hoog. Het zal dus even afwachten zijn hoe de kwaliteit van het scherm in de praktijk is. Het scherm van de iPhone XR is met zijn 6,1 inch wel net iets groter dan het 5,8 inch-scherm van de iPhone XS.

4. Dikkere schermranden

Een ander gevolg van Apples keuze voor lcd zijn de schermranden van de XR. Deze zijn net iets dikker dan op de iPhone XS. Dat komt omdat oled-schermen veel buigbaarder zijn, en daardoor gemakkelijker in de vorm van het iPhone X-design passen.

Dat zorgt er in de praktijk voor dat er een net iets dikkere zwarte rand rondom het display zit. Toch zijn de schermranden van de iPhone XR nog steeds een stuk smaller dan die van veel Android-concurrenten.

3D Touch

5. Geen 3D Touch

De iPhone 6S introduceerde destijds het drukgevoelige 3D Touch-scherm, maar de iPhone XR neemt er voor het eerst weer afstand van. Hierdoor kun je niet het scherm meer stevig indrukken om er speciale functies mee op te roepen.

Toch verdwijnt 3D Touch niet helemaal. Dankzij trillingen met haptische feedback (zoals in de Apple Watch) kun je een secundaire functie van een knop activeren, door deze even ingedrukt te houden. Meer weten over de iPhone XR en de iPhone XS? In het onderstaande artikel zetten we de twee toptoestellen van Apple tegenover elkaar.

Lees ook: iPhone XR vs iPhone XS: de verschillen op een rij

Meer over de iPhone XR

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone XR

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen