Cameratest: iPhone X versus iPhone 8 Plus

Rutger Otto
6 december 2017, 19:31
5 min leestijd
Cameratest: iPhone X versus iPhone 8 Plus

De Plus-versies van de iPhone hebben altijd de beste camera’s. Maar nu kunnen we de iPhone 8 Plus-camera vergelijken met die van de iPhone X. In deze cameratest zie je hoe groot de verschillen zijn.

Lees verder na de advertentie.

iPhone 8 Plus vs iPhone X cameratest

Voor deze test hebben we gebruikgemaakt van de camera’s op de achterkant van de modellen. Beide hebben een dubbele cameralens voor foto’s van 12 megapixels. De iPhone 8 Plus heeft beschikking over een groothoeklens met een diafragma van ƒ/1.8 en een telelens van ƒ/2.8.

De iPhone X heeft een groothoeklens met een diafragma van ƒ/1.8 en een telelens met een diafragma van ƒ/2.4. Met name in de telelens zit een klein verschil. Daarbij geldt dat het lagere getal iets beter moet zijn bij weinig licht. De iPhone X heeft daar in theorie dus het voordeel te pakken.

Ook hebben de toestellen allebei de beschikking over de portretmodus. Die komt dus ook nog even aan bod in verschillende situaties. Daarnaast schoten we alle foto’s zonder aanpassingen: what you see is what you get.

Standaardfoto’s

We beginnen met wat buitenfoto’s in Nijmegen. Ondanks het grijze weer waren we benieuwd welk toestel de mooiste kleuren en contrasten kon tonen. In dit artikel zetten we steeds de iPhone 8 Plus-foto boven die van de iPhone X. We hebben de afbeeldingen wel iets moeten verkleinen.

iphone 8 plus cameratest
iphone x cameratest

Wat in het bovenstaande setje foto’s vooral opvalt, zijn de verschillende kleuren groen. Op de onderste foto is het gras iets geler en zijn de bladeren bruiner. De iPhone 8 Plus heeft een blauwere tint in de afbeelding gevangen en is iets minder warm van toon.

De verschillen op bovenstaande foto lijken misschien klein, maar ze zijn er wel degelijk, als je kijkt naar de lucht en de palen op de voorgrond. De iPhone 8 Plus geeft de kleuren helderder weer en brengt iets meer contrast aan in de hemel.

iphone 8 plus cameratest
iphone x cameratest

Op deze foto’s is het juist weer andersom. De iPhone X toont een blauwere lucht. Daarnaast zijn de lampjes in de bomen veel beter zichtbaar. Op het kiekje van de iPhone 8 Plus vallen de rode lampjes bijna weg.

Dichtbij en veraf

Met de telefoons kun je tot tien keer inzoomen, waarbij de software een zo goed mogelijk resultaat presenteert. Maar we keken ook naar het detail dat de camera’s van dichtbij vastleggen.

iphone 8 plus cameratest
iphone x cameratest

Ons advies is simpel: maak geen foto’s terwijl je maximaal inzoomt. De resultaten worden er niet beter van. De onderlinge verschillen tussen de iPhone 8 Plus en iPhone X zijn nauwelijks waarneembaar. Het wordt vanzelf wat korrelig.

iphone 8 plus cameratest
iphone x cameratest

Beide iPhones hebben geen problemen met het vastleggen van details op korte afstand. Wel opvallend is dat de kleuren op deze foto op de iPhone X heel geel zijn. Het plaatje is binnen genomen bij kunstlicht. De iPhone 8 Plus heeft zijn witbalans beter op orde.

iphone 8 plus cameratest
iphone 8 plus cameratest

Hoewel de focus op bovenstaande foto’s ligt op de boom, valt de achtergrond het meest op. De iPhone X kan een stuk beter overweg met het contrast tussen de bladeren van de boom en de lucht. Dat verloop is veel zachter toont getrouwe kleuren, terwijl de iPhone 8 Plus er meer moeite mee heeft.

Portretmodus

Alleen iPhones met een dubbele cameralens kunnen portretfoto’s maken. Daarmee maakt je foto’s waarvan de voorgrond heel scherp is en de achtergrond wazig. Dat geeft een professioneel effect, mits het goed gaat.

iphone 8 plus cameratest
iphone x cameratest

We kunnen gerust stellen dat beide foto’s geen prijzen zullen winnen. Maar op de iPhone X worden in elk geval de bladeren nog scherp getoond. Op de iPhone 8 Plus gaat meer fout, daar lijkt alleen een stukje boom rechts achter de bladeren écht scherp. Een ding is duidelijk: voor Apple is er nog steeds werk aan de winkel, zeker bij foto’s met een drukke achtergrond.

Zolang het onderwerp duidelijk is en er weinig op de achtergrond gebeurt, gaat het een stuk beter. Hierboven zie je de functie ‘Toneellicht’. Die is nieuw in de Portretmodus en licht het onderwerp uit in een donkere omgeving. Dat gaat in dit geval bij beide foto’s prima, hoewel de uitsnede en contrasten op iPhone X iets beter uit de verf komen.

Weinig licht

Kunnen we in een iets donkerdere omgeving zien dat de iPhone X beter werkt dan de iPhone 8 Plus? We bekeken eerst een object binnen en gingen daarna nog eens in het donker de straat op.

iphone 8 plus cameratest
iphone x cameratest

Bij het verminderde licht binnenshuis valt in beide gevallen op dat de foto een beetje ruis te verwerken krijgt. Wel zien de kleuren er op de iPhone X er iets lichter uit dan op de iPhone 8 Plus.

iphone 8 plus cameratest
iphone x cameratest

In de schemering is het verschil tussen bovenstaande foto’s nihil. Hetzelfde geldt voor onderstaande foto’s. Wel komen de kleuren op de iPhone X een klein beetje beter overeen met de werkelijkheid. Dat verschil mag van ons echter geen naam hebben.

iphone 8 plus cameratest
iphone x cameratest

Conclusie

Eigenlijk kun je niet fout gaan wat betreft de camera’s op deze nieuwe iPhones. Met name bij de groothoeklens zijn de verschillen klein. Kijken we naar de telelens, dan is die in elk geval een stuk stabieler tijdens het fotograferen op de iPhone X en legt hij kleuren iets beter vast. De iPhone X biedt vaak ook warmere kleuren, de vraag is of dat altijd een gewenst effect oplevert.

Wat ons betreft heeft de iPhone X een kleine voorsprong op de iPhone 8 Plus. Met name in het donker zul je met de iPhone X iets mooiere foto’s maken. Wil je af en toe een simpele foto maken, dan zul je aan beide toestellen geen buil vallen. Met nabewerking kom je stiekem ook een heel eind.

Lees het laatste nieuws over de iPhone X

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 8 Plus
Apple iPhone 8 Plus
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen