Opinie: Met video’s kijken op de iPhone X mis je altijd een stukje beeld

Rutger Otto
14 november 2017, 19:16
3 min leestijd
Opinie: Met video’s kijken op de iPhone X mis je altijd een stukje beeld

De iPhone X heeft een groter en mooier scherm dan de andere modellen, maar er is ook een hap uit aan de bovenkant. Hoe gaat dat eigenlijk met video’s kijken?

Lees verder na de advertentie.

iPhone X video’s kijken

Het scherm is één van de grote pluspunten van de iPhone X. Apple noemt het zelf een Super Retina-display, maar eigenlijk is het gewoon een oled-scherm. Dat heeft enkele voordelen ten opzichte van de lcd-schermen die in de andere iPhones te vinden zijn. Zo toont oled diepe zwarttinten, omdat zwarte pixels volledig uitgeschakeld worden. Daarnaast biedt het toestel betere kleuren en een hoge helderheid.

Met dit 5,8-inch beeldscherm lijkt de iPhone X nog meer geschikt om video’s, series en films op te kijken. Ja, de beelden zien er prima uit op de iPhone X en is heel geschikt voor filmpjes, maar je moet wel rekening houden met een paar andere dingen.

Verhoudingen en pixels

Zo is de schermverhouding van de iPhone X heel wijd. Met een beeldverhouding van 19,5:9 is het Super Retina-display zelfs breder dan de Samsung Galaxy Note 8 (18,5:9) en de LG V30 en Xiaomi Mi Mix 2 (beide 18:9). Daarmee is het scherm van de iPhone X in portretstand ook een stuk langwerpiger dan andere iPhones. Die hebben een verhouding van 16:9, wat hetzelfde is als televisies.

iphone x video's kijke

De iPhone X biedt daarnaast de hoogste resolutie van alle iPhones. De iPhone 8 met zijn 4,7-inch scherm heeft een resolutie van 1334 bij 750 pixels, wat neerkomt op een scherpte van 326 pixels per inch (ppi). De 5,5-inch iPhone 8 Plus biedt een resolutie van 1920 bij 1080 (full hd) en 401 ppi. Daar gaat de 5,8-inch iPhone X overheen met een resolutie van 2436 bij 1125, wat neerkomt op 458 ppi.

Vreemd formaat voor video

Ga je af op de specificaties en cijfertjes, dan zit je met de iPhone X wel goed. Maar hoe is het in de praktijk? Een wijd scherm is prettig, want er is veel ruimte om beelden te tonen. Toch is het bijna nooit aan te raden om het volledige scherm van de iPhone X te gebruiken voor video’s.

Standaard worden filmpjes afgespeeld op hun originele formaat. Start je bijvoorbeeld Netflix of YouTube, dan kijk je meestal in een aspect ratio van 16:9. Dat betekent dat er links en rechts (in landschapmodus) zwarte balken naast het beeld staan.

Lees ook onze uitgebreide iPhone X review

‘Volledig’ scherm

Je kunt in deze apps ook kiezen om het beeld naar volledig scherm te brengen. Daarvoor veeg je twee vingers uit elkaar op het beeld. In deze vorm komt het grote display beter tot zijn recht, maar er zijn twee nadelen: de ‘notch’ zit in beeld en video’s zijn vaak niet geschikt voor het 19,5:9-formaat. Beelden worden daarom vaak aan de boven- en onderkant een stukje afgesneden.

Uiteindelijk heb je dus twee keuzes met video’s kijken op de iPhone X. Of je gebruikt een deel van het scherm niet, of je vult het beeld en je mist een deel van de opname. Het is beide niet ideaal, maar de meeste mensen zullen kiezen voor het eerste, met twee zwarte balken in beeld.

Geen dealbreaker

Een groot probleem is het overigens niet, zelfs in het verkleinde formaat is een video prima zichtbaar. Het zal dan ook geen reden zijn om een iPhone X wel of niet te kopen. Dat hangt nog eerder af van de iPhone X levertijden. Overigens is de modus voor het inzoomen naar volledig scherm nog niet in alle apps aanwezig. Soms heb je dus geen andere keuze dan kijken naar beelden met randen.

Lees het laatste nieuws over de iPhone X

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen