Waarom de iPhone X wel 999 dollar maar geen 999 euro kost

Lars Paijmans
14 september 2017, 11:09
2 min leestijd
Waarom de iPhone X wel 999 dollar maar geen 999 euro kost

De meeste ophef gaat niet over de hoogte van de iPhone X prijs, maar hoe groot het verschil is tussen de dollar- en europrijs. Want waarom kost de iPhone X wel 999 dollar in de VS, maar betalen we er hier geen 999 euro voor?

Waarom de iPhone X prijs in euro’s zo hoog is

Onze mailbox stroomt al dagenlang over van de vragen die allemaal op hetzelfde neerkomen: de iPhone X prijs in euro’s is in verhouding vele malen hoger dan die in dollars. In plaats van duizend euro, betaal je in Nederland namelijk 1.159 euro en 1.329 euro voor het 64GB en 256GB model.

iPhone X prijs

Dit (behoorlijk forse) prijsverschil zorgt voor veel misverstanden. Als je de dollarprijs omrekent, zou de iPhone X in Nederland immers 835 euro kosten. Toch ligt het iets complexer dan dat. Het bedrijf uit Cupertino hanteert namelijk niet dezelfde prijs voor de hele wereld en heeft daar twee redenen voor.

Dat heeft allereerst te maken met btw. In de VS is het toegestaan om de prijs zonder btw te adverteren, terwijl dit in Nederland al bij de vraagprijs inbegrepen zit. Pas als je in de VS afrekent krijg je de totale prijs inclusief btw te zien. Hierdoor lijkt het dus alsof je in Amerika een iPhone X veel goedkoper kunt aanschaffen. Dit komt omdat deze sales tax in Amerika van staat tot staat verschilt. Zo betaal je in New York slechts 8,9 procent btw, terwijl je bijvoorbeeld in Louisiana 10 procent neertelt. In de meeste gevallen ligt het percentage in ieder geval lager dan de standaard Nederlandse 21 procent.

Btw, de euro en Apples maatregel

Als je meerekent, zul je zien dat je zelfs zonder btw nog duurder uit bent voor een iPhone X in Nederland. Dat heeft alles te maken met een maatregel die Apple een paar jaar geleden trof. Tot die tijd waren de euro- en dollarprijzen wel gelijk, maar de slechte koers van de euro heeft dit veranderd. Apple koos er destijds voor om een extra bedrag aan de europrijs toe te voegen, om te compenseren voor deze ongunstige koers.

Het probleem is anno 2017 dat Apple deze maatregel nog niet heeft ingetrokken, terwijl de koers van de euro inmiddels al wel voor een groot deel is bijgetrokken. Hierdoor wordt de prijs steeds oneerlijker hoe beter het met de euro gaat. Tenzij je er dus een vakantie naar de VS voor over hebt, betaal je in Nederland meer voor dezelfde iPhone.

Tip: we verloten 2x een iPhone X, maak direct kans door onze app te downloaden of door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

Lees het laatste nieuws over Apple

Categorieën: Apple, Devices
Device: iPhone X

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's