De mooiste kerstcadeaus vind je bij Amac: nu tot 15% korting

iPhone X officieel onthuld: alles over de krachtigste iPhone ooit

Lars Paijmans
12 september 2017, 20:18
5 min leestijd
Breaking
iPhone X officieel onthuld: alles over de krachtigste iPhone ooit

Na maanden van speculatie is de iPhone X (spreek uit als iPhone 10) officieel onthuld. Hier lees je alles over Apples meest spectaculaire iPhone in jaren.

Lees verder na de advertentie.

iPhone X officieel onthuld: dit moet je weten

We zaten er al een beetje op te wachten, maar nu is het eindelijk officieel. De iPhone X is de nieuwste iPhone en het boegbeeld van alles waar Apple toe in staat is. Voor het eerst sinds de iPhone 6 krijgt de iPhone een nieuw ontwerp, waarbij de volledige voorkant gevuld is met een oled-display dat Apple ‘Super Retina’ noemt. Daarnaast is True Tone is aanwezig; de schermtechniek die we eerst in de iPad Pro zagen.

Alleen aan de bovenkant is een kleine inkeping zichtbaar in het scherm. Hier zit de sterk verbeterde frontcamera verstopt, die gezichtsherkenning mogelijk maakt.

iPhone X officieel

Ook aan de achterkant en zijkanten is er veel veranderd. Zo heeft het toestel een roestvrijstalen frame, en een glazen achterkant. Dat ziet er niet alleen stijlvol uit, maar maakt ook een van de grote nieuwe functies mogelijk: draadloos opladen. De iPhone X is volledig op te laden zonder een kabel te gebruiken, je legt hem simpelweg op een speciale lader om de accu bij te vullen.

Dit nieuwe design dat de iPhone X introduceert is meer dan alleen het uiterlijk. Door het wegvallen van de cirkelvormige homeknop verandert de manier waarop je het toestel gebruikt. Hiervoor heeft Apple de nodige aanpassingen gedaan in iOS 11, de software waar de iPhone X standaard op draait.

iPhone X release: 3 november

De iPhone X verschijnt later dan we verwacht hadden. De iPhone X is vanaf 27 oktober te bestellen, waarna de eerste exemplaren op 3 november geleverd worden. Dit is later dan de iPhone 8 en iPhone 8 Plus, die over twee weken al beschikbaar komen. Je hebt hierbij de keuze uit een 64GB en 256GB model. De vanafprijs is 1159 euro en Nederland zit net als vorig jaar bij de eerste groep landen waar de nieuwe iPhone beschikbaar komt. Wil je de iPhone X kopen of met abonnement afsluiten dan kan je onze vergelijkers checken voor de beste prijs.

A11-chip geeft de iPhone X zijn kracht

De iPhone X draait op de nieuwe A11-chip van Apple. Deze is niet alleen een stuk sneller dan zijn voorganger, maar gaat ook zuiniger om met je accu. Door de kernen in de chip afzonderlijk te aan en uit te zetten, verbruikt de chip alleen de energie die je op dat moment ook echt nodig hebt. Dit zorgt volgens Apple voor een gemiddelde accuduur die het 2 uur langer volhoudt dan de iPhone 7.

Extra bijzonder is de GPU, die voor het eerst door Apple zelf gemaakt is. Tot nu toe was Imagination Technologies altijd verantwoordelijk voor de GPU, maar dit jaar trekt Apple de productie van de hardware naar zichzelf toe.

iPhone X officieel

Tap to Wake en Raise to Wake

De iPhone X heeft helemaal geen homeknop meer, ook geen digitale. In plaats daarvan is een balkje onderin beeld aanwezig. Veeg simpelweg naar boven om terug te keren naar home, of houd de balk ingedrukt om de appswitcher te openen. Hierdoor was ook een nieuwe manier nodig om het toestel te ontgrendelen. Je tikt simpelweg op het display om hem te activeren, of je tilt hem op om Raise to Wake te activeren.

Face ID

Touch ID is verleden tijd. Apple stapt over op Face ID: gezichtsherkenning die een volledig 3D model van je gezicht maakt. Deze werkt ook in het donker, en doet een beroep op een flinke collectie aan sensoren die bovenin het scherm zitten. Naast een frontcamera is er een lichtsensor, afstandssesnor, infraroodcamera, microfoon, speaker en meer aanwezig in de kleine inkeping in het Super Retina-display. Omdat Face ID je gezicht leert herkennen, kun je gewoon een bril opzetten, een sjaal omdoen of een baard laten staan. Om de veiligheid te demonstreren: Touch ID heeft een kans van 1 op 50.000 dat iemand een soortgelijke vinger heeft, Face ID heeft een kans van 1 op 1.000.000 dat iemand een soortgelijk gezicht heeft. Dit maakt Face ID vele malen veiliger dan Touch ID.

iPhone X Animoji

Animoji

Face ID maakt ook wat andere zaken mogelijk. Zoals Animoji; een 3D-model van emoji die een op een je gezicht volgt. Hierdoor kun je een boodschap inspreken, die vervolgens wordt omgezet in een geanimeerde emoji van een hond, kat, drol, alien of wat je maar wilt. De demo laat precies zien wat gezichtsherkenning zo bijzonder maakt: de kwaliteit en details van iemands gezicht worden direct vertaald in het geanimeerde figuurtje op het scherm. Vervolgens kun je de video delen via iMessage. Of Animoji ook in andere apps te gebruiken zijn, is nog niet helemaal duidelijk.

Camera’s: dubbele lens, een kwartslag gedraaid

De iPhone X camera heeft een dubbele lens, die qua uiterlijk veel op die van de iPhone 7 Plus lijkt, alleen is deze een kwartslag gedraaid. Aan de binnenkant is er meer veranderd. Om ARKit een vliegende start te geven zijn de camera’s speciaal ontwikkeld voor augmented reality. De lenzen zijn afzonderlijk van elkaar gekalibreerd, zodat ze betrouwbaardere en betere resultaten kunnen tonen. Portrait Lightning is ook nieuw op de frontcamera: een techniek die met machine learning de belichting van een selfie sterk verbetert.

Draadloos opladen

De glazen achterkant van de iPhone X is er niet voor niks. Deze is speciaal gemaakt voor AirPower: draadloos opladen die je op de speciale mat neerlegt om de iPhone X, Apple Watch Series 3 en nieuwe AirPods op te laden. Deze lader kost 99 dollar en verschijnt op een later moment.

Win een iPhone X

De iPhone X is nog maar net aangekondigd, maar wij kunnen twee lezers al blij gaan maken. Aan het einde van de maand zullen we namelijk twee winnaars kiezen die een gratis iPhone X krijgen. Je leest alles over onze grootste winactie in het onderstaande artikel.

Lees ook: Win een nieuwe iPhone!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone X
Apple iPhone X

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu