Zo gaan app-ontwikkelaars (en Apple) om met de iPhone X ‘Notch’

Lars Paijmans
18 september 2017, 15:48
2 min leestijd
Zo gaan app-ontwikkelaars (en Apple) om met de iPhone X ‘Notch’

De iPhone X heeft voor het eerst in de geschiedenis van de iPhone een afwijkend schermformaat. Apps moeten voortaan rekening houden met de uitsnede in het midden, en dat zorgt voor wat interessante designkeuzes.

Lees verder na de advertentie.

Oplossingen voor de iPhone X Notch

Sinds de onthulling van de iPhone X zijn iOS-ontwikkelaars druk bezig om hun apps klaar te stomen voor het nieuwe display. Ze krijgen niet alleen meer ruimte om hun apps weer te geven, ze moeten ook rekening houden met de ‘iPhone X Notch’ bovenin beeld.

In deze zwarte uitsneden zitten alle camera’s en sensoren voor Face ID verwerkt, waar het oled-scherm plaats voor moet maken. Daarom heeft Apple een speciaal document gepubliceerd waarin ontwikkelaars instructies krijgen over deze uitsnede.

In de praktijk komt het er vaak op neer dat vooral de apps die het volledige scherm vullen dingen moeten veranderen. Apple raadt aan om genoeg ruimte te maken voor de uitsnede, wat in theorie wat gekke dingen kan opleveren. Zo zijn er twee witte balken aan de zijkanten van websites te zien als je de iPhone X een kwartslag draait.

Verbergen of niet?

Apple raadt aan om de Notch niet te verbergen, evenals de streep die onderin het scherm verschijnt om terug te keren naar je homescreen. Dat weerhoudt ontwikkelaars er niet van om met creatieve ‘oplossingen’ voor de iPhone X Notch te komen. Zoals deze scrollbalk, die prachtig om de uitsnede heen loopt.

Ontwikkelaar Alex Devarty laat goed zien voor welke keuze apps staan. Nemen ze de uitsnede op in het design van de app, of maken ze de bovenste balk zwart zodat je hem nauwelijks meer ziet staan. Andere opties zijn om bepaalde functies in het midden van het scherm te zetten en de hoeken bewust leeg te laten.

Opvallend genoeg lijken veel apps van Apple zelf ervoor te kiezen om de Notch te verbergen. In Apple Music wordt de zwarte balk doorgetrokken, zodat je alleen in de linker en rechter hoeken de batterij en klok ziet staan. Het zal dus erg interessant zijn om te zien wat voor stappen ontwikkelaars zetten om hun apps aan te passen op de iPhone X. Met een release op 3 november hebben ze nog even de tijd om hier aan te sleutelen.

Lees het laatste nieuws over Apple

Categorieën: Achtergrond, Apple
Device: iPhone X

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone X
Apple iPhone X
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen