Opinie: De iPhone X ‘notch’ is een sterk staaltje marketing

Rutger Otto
17 oktober 2017, 19:33
4 min leestijd
Opinie: De iPhone X ‘notch’ is een sterk staaltje marketing

Je haat het of je vindt het mooi: de uitsnede in de bovenkant van het iPhone X-scherm. Apple omarmt de ‘notch’ en trekt daarmee weer alle aandacht.

Lees verder na de advertentie.

iPhone X notch

Als het niet over de prijs van de iPhone X gaat, dan wel over de notch. Telefoonmakers zetten sinds het afgelopen jaar in op een grotere screen-to-body-ratio in hun toestellen. Zo veel mogelijk scherm, zo min mogelijk randen. Dat ziet er al snel fraai uit. Houd een Galaxy S8 naast een iPhone 8 en laatstgenoemde oogt toch een stuk lomper.

De iPhone 8 en iPhone 8 Plus zijn geweldige telefoons als we naar de prestaties kijken, maar qua design beginnen ze achter te raken op de concurrentie. De dikke randen, met name boven en onder het scherm, maken de telefoons onnodig groot. Toch heeft Apple daar lang aan vastgehouden om de homeknop weg te kunnen werken en het ontwerp symmetrisch te houden.

iPhone X Notch

Maar het zat eraan te komen dat de knop moest verdwijnen en dat gebeurt dit jaar met de iPhone X. Het display van het duurste toestel van Apple beslaat naar schatting 81,5 procent van de voorkant. Aan de zijkanten en onderkant van het toestel is een dunne rand te zien. Bovenin het beeld neemt de uitsnede een duidelijke hap uit het scherm.

Opvallende verschijning

Apple had deze notch ook helemaal over de breedte kunnen doortrekken. Dan was het display er niet zo raar omheen gevallen, maar was het scherm gewoon rechthoekig zoals we gewend zijn. Het is nog de vraag hoe erg de uitsnede gaat afleiden, bijvoorbeeld als je een filmpje op YouTube kijkt of een spelletje speelt. In deze gevallen kan de balk toch behoorlijk in de weg zitten. Maar niet genoeg om voor een ‘standaard’ scherm te gaan, dat blijkt.

Het was in elk geval niet mogelijk om het scherm over de volledige voorkant van de telefoon door te trekken. Er is een balk of uitsnede nodig om sensoren te plaatsen, net als de frontcamera die nodig is voor Face ID. De techniek is nog niet zo ver dat dit allemaal onder het scherm kan. Dus dacht Apple: onze oplossing gaat opvallen, of je het nu mooi vindt of niet.

Lees ook: 7 vragen en antwoorden over Face ID

En dat doet het. Want waar telefoons van concurrenten met hun dunne randen op elkaar beginnen te lijken, herken je de nieuwe iPhone direct aan zijn notch. Ook tussen de iPhones van de afgelopen jaren valt de iPhone X direct op. Kijk alleen maar naar de schematische tekeningen op de Apple-website. Zonder begeleidende teksten zijn de iPhone 6, 7 en 8 niet van elkaar te onderscheiden. De X is wezenlijk anders.

iphone x notch

Negeer de uitsnede

Jarenlang viel de iPhone op door zijn homeknop onder het scherm, straks herken je de iPhone aan zijn notch. Het zal voor- en nadelen hebben in het gebruik, maar je mag er vanuit gaan dat Apple heel bewust voor het design heeft gekozen. Sterker: Apple wil dat ook ontwikkelaars de notch omarmen. In de richtlijnen voor appmakers staat dat zij moeten doen alsof de uitsnede niet bestaat. Ze mogen geen zwarte balken aan de zijkanten doortrekken bijvoorbeeld, waarmee de notch verborgen wordt. Anderzijds mogen ze er ook niet extra aandacht op vestigen.

De notch levert Apple zomaar weer gratis publiciteit op. Fabrikanten zien nog altijd de noodzaak om hun eigen producten te meten aan die van Apple. Microsoft kondigt zijn nieuwe Surface Book aan en zegt meer accu te bieden dan de nieuwste MacBook Pro. Lenovo stond een jaar geleden zelfs met Apple-producten op de IFA-beurs om een punt te maken. Huawei presenteerde deze week de nieuwe Mate 10-telefoon en ook ceo Richard Yu kon het niet laten. “De iPhone X is echt fantastisch met een scherm over de volledige voorkant”, zei hij. “Maar wij bieden nog meer scherm. En er is geen notch.”

iPhone X geruchten

Slimme marketing

Apple zelf noemt de uitsnede overigens niet ‘notch’, maar het ‘TrueDepth camera system’. Tijdens de presentatie legde topman Phil Schiller uit welke technologie er in de notch zit. Achter het hapje uit het scherm gaan namelijk flink wat sensoren en een camera schuil. Toch werd er niet uitgebreid stilgestaan bij de gevolgen die de uitsnede voor de gebruikerservaring heeft, afgezien van de Face ID-gezichtsscanner. Dat geldt eveneens voor de website van Apple, waarop geen speciale aandacht naar de notch gaat.

Lees ook: Zo gaan app-makers om met de iPhone X notch

Het bedrijf van Tim Cook raadt ontwikkelaars aan de notch te negeren en doet dat zelf in zijn uitingen ook. Practice what you preach. Apple hoeft er ook geen speciale nadruk op te leggen, want het trekt vanzelf de aandacht. Dat is slim design en een heel handig stukje marketing.

iPhone X kopen

De nieuwe iPhone verschijnt op 3 november en is vanaf 27 oktober te bestellen. Een iPhone X los kopen kan vanaf 1159 euro, maar je kunt natuurlijk ook een iPhone X met abonnement aanschaffen.

Lees het laatste nieuws over de iPhone X

Bron afbeelding:
Categorie: Achtergrond
Thema's: Apple, Face ID
Devices: iPhone 8, iPhone X

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 8
Apple iPhone 8
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen