Hoe één Apple-medewerker alle geheimen van de iPhone X-keynote prijsgaf

Lars Paijmans
11 september 2017, 13:41
2 min leestijd
Hoe één Apple-medewerker alle geheimen van de iPhone X-keynote prijsgaf

De stortvloed aan gelekte iPhone X en iOS 11-info die dit weekend verscheen is afkomstig van een Apple-medewerker. Hij of zij besloot bewust deze gevoelige informatie te lekken aan nieuwssites, met als gevolg het grootste iPhone X lek tot nu toe.

Lees verder na de advertentie.

iPhone X lek afkomstig van Apple

Iemand bij Apple kan vandaag een spannend telefoontje verwachten. Hij of zij was dit weekend namelijk moedwillig degene die de Golden Master van iOS 11 lekte: de eindversie van de update die vol zit met onaangekondigde informatie.

Door dit lek vielen alle ontbrekende puzzelstukjes op hun plaats. Apple onthult morgen drie iPhones: de iPhone 8, iPhone 8 Plus en iPhone X, waarvan de laatste uitgerust wordt met Face ID: de vervanger van Touch ID. In de onderstaande artikelen lees je alles over deze gelekte info.

iPhone X lek

De BCC zocht uit hoe dit heeft kunnen gebeuren. De bekende Apple-blogger John Gruber zei er vervolgens zeker van te zijn dat iemand bij Apple verantwoordelijk is voor het lek. De Golden Master van iOS 11 kon namelijk al gedownload en gedeeld worden, zo lang je de juiste URL maar wist. Deze was echter zo lang en complex, dat je deze onmogelijk kon raden.

“Iemand dit bij Apple werkte stuurde deze URL’s naar 9to5Mac en Macrumors”, legt Gruber uit. “De kans bestaat dat deze persoon niet eens wist hoeveel onbekende informatie er nog in deze Golden Master verborgen zat.”

Gevolgen voor de toekomst

Bovendien is het onwaarschijnlijk dat iemand van buiten Apple bij deze informatie kon komen. Omdat fabrieken miljoenen hardware-onderdelen moeten produceren van de nieuwe iPhones, is het logisch dat deze vroegtijdig uitlekken. Software is een heel ander verhaal, omdat Apple deze bestanden veel gemakkelijker veilig en dichtbij kan bewaren.

Het lekken van de iOS 11 Golden Master heeft Apple ongetwijfeld schade aangedaan, al blijft het opmerkelijk dat al deze gevoelige info simpelweg op een open URL te vinden was. Een paar maanden geleden lekte er immers ook al een lading iPhone-info uit via de Homepod-firmware. Natuurlijk kunnen er fouten gemaakt worden, maar iets zegt ons dat Apple volgend jaar zijn software zo goed verbergt en veilig houdt dat dit soort dingen niet meer kunnen gebeuren.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron afbeelding: Digital Trends
Categorieën: Achtergrond, Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 8
Apple iPhone 8
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen