Opinie: Android omarmt de iPhone X notch met schaamteloze klonen

Lars Paijmans
28 februari 2018, 21:01
3 min leestijd

Zoals altijd is Apple niet aanwezig op het Mobile World Congress in Barcelona. Maar door alle Android-fabrikanten die daar hun iPhone X-klonen presenteren, zou je haast denken van wel.

Lees verder na de advertentie.

De iPhone X klonen van MWC 2018

Het Mobile World Congress (MWC) is een van de grootste techbeurzen ter wereld. Grote namen als Samsung, Sony en Nokia tonen daar hun nieuwste toestellen, die later in 2018 verschijnen. Apple organiseert al jaren zijn eigen Apple-events voor het aankondigen van nieuwe producten, en slaat MWC om die reden over.

Toch was het bedrijf uit Cupertino dit jaar niet weg te denken van de beursvloer in Barcelona. Het ene na het andere smartphonemerk kondigde daar zijn iPhone X-kloon aan, inclusief notch en gekantelde (dubbele) cameralens op de achterkant.

Zo presenteerde Leagoo de S9, een toestel dat ze zelf omschrijven als de ‘eerste Android iPhone X’. Het toestel heeft een haast identieke uitsnede aan de bovenkant van het display, maar aan de onderkant is de schermrand breed genoeg om het logo van Leagoo te tonen.

Ook een Chinees bedrijf met de mysterieuze naam ‘Blackview’ presenteerde op de beurs de A30, een toestel dat een speciale skin van Android draait om mensen zo goed mogelijk voor de gek te houden dat ze een iPhone X in handen hebben. Kijk zelf maar:

iPhone X kloon

De Fruit Phone X

Asus gaat nog een stapje verder dan Leagoo. Tijdens de onthulling van de ZenFone 5 kon het bedrijf geen zin afmaken zonder Apple te noemen. Om de hoeveelheid gratis publiciteit te beperken, koos Asus ervoor om de iPhone X de hele presentatie lang te omschrijven als de ‘Fruit Phone X’. Een toestel waar de ZenFone 5 volgens Asus uiteraard op meerdere fronten boven staat.

Achter de persoon die de keynote aan elkaar praatte passeerde de ene na de andere afbeelding die het begrip plaatsvervangende schaamte naar een nieuw niveau tilde. Zo stelt Asus trots dat ‘de notch van de ZenFone 5 26 procent kleiner is’ dan die van de ‘Fruit Phone X’. Op de afbeelding was de forse rand aan de onderkant van het toestel niet te zien.

iPhone X klonen

In een gesprek met The Verge zegt Marcel Campos, hoofd marketing van Asus, er het volgende over: “Sommige mensen zullen zeggen dat we Apple kopiëren, maar we kunnen niet negeren wat de gebruiker wil. Soms moet je gewoon een trend volgen.”

De notch als designtrend

Hoewel de notch nu blijkbaar een trend is, verschillen de imitaties allemaal op een vlak: op de achterkant van deze toestellen is een cirkelvormige vingerafdrukscanner aanwezig. Dit is geen originele designbeslissing, maar een noodoplossing omdat geen enkel toestel dermate goede gezichtsherkenning heeft als Apples Face ID. Terwijl Apple de uitsnede in het iPhone X-display gevuld heeft met geavanceerde sensoren, zit er in de concurrerende notches vaak niet meer dan een frontcamera en microfoon verwerkt.

Samsung en Sony kiezen ervoor om de notch over te slaan en niet mee te doen met de trend. Toch brengen de twee merken samen met (uiteraard) Asus wel hun eigen versie van Apples Animoji uit. Hierdoor wemelt het op MWC van de kleurrijke figuurtjes die hun uitdrukking spiegelen met jouw gezichtsuitdrukking. En dat is opvallend, omdat Apples-concurrenten het aanvankelijk met elkaar eens waren over het ‘lelijke design’ van de iPhone X en de ‘overbodige’ Animoji. Nu is MWC 2018 het ultieme bewijs dat Apple nog steeds de trendzetter blijft die het al jaren is.

Wil je meer weten over MWC 2018? Onze collega’s van Android Planet doen live verslag vanaf de beursvloer.

Bronnen afbeeldingen: The Verge, Quartz
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone X

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen