De mooiste kerstcadeaus vind je bij Amac: nu tot 15% korting

Onderzoek: internetsnelheid iPhone X loopt achter op Samsung Galaxy S9

Michel van 't Klaphek
23 juli 2018, 20:37
2 min leestijd
Onderzoek: internetsnelheid iPhone X loopt achter op Samsung Galaxy S9

Volgens recente cijfers is de downloadsnelheid van de iPhone 8, iPhone 8 Plus en iPhone X aanzienlijk minder dan die van de concurrentie, waaronder Google- en Samsung-vlaggenschepen.

Lees verder na de advertentie.

‘iPhone X-internetsnelheid minder dan Galaxy S9’

Dat zegt Ookla, bekend van de populaire internetsnelheidstest. De Samsung Galaxy S9 downloadt met een gemiddelde snelheid van 38.9 megabits per seconde (Mbps), terwijl de iPhone 8 ‘slechts’ 28.6 Mbps haalde.

De iPhone X was iets sneller zette een tempo van 29.7 Mbps neer, maar kan het Samsung-vlaggenschip ook niet bijbenen. De Google Pixel 2 neemt met een snelheid van 34.4 Mbps het zilver mee naar huis. De langzaamste smartphone was de Mate 10 Pro van Huawei. Deze haalde een snelheid van slechts 22 Mbps.

A12-chip productie

De downloadsnelheid is belangrijk omdat een hogere waarde er in principe voor zorgt dat je minder lang hoeft te wachten voor je Netflix-film is geladen. Ook webpagina’s laden sneller. Daarnaast kun je de kwaliteit van video’s omhoog schroeven en zijn FaceTime-gesprekken beter verstaanbaar.

Echte gegevens door echte gebruikers

Deze resultaten zijn gebaseerd op snelheidstesten die zijn uitgevoerd door echte gebruikers. Dit maakt de gegevens van Ookla ook zo veelzeggend. Doorgaans proberen fabrikanten te pochen met testen die zijn uitgevoerd onder ideale omstandigheden. Dit terwijl er in het dagelijks leven een hele hoop factoren van invloed zijn op de behaalde snelheden, zoals de afstand tot een netwerktoren.

In een reactie aan Bloomberg laat Apple weten dat de huidige iPhones snel genoeg zijn om alledaagse taken uit te voeren. ‘Dankzij de geavanceerde A11-chipset in de iPhone 8 (Plus) en iPhone X kun je ontzettend snel draadloos internetten. Verder bieden de toestellen wereldwijd de beste 4G-dekking’, zo zegt een woordvoerder.

Lees ook: A11-chip van iPhone 8 en X is net zo krachtig als de MacBook Pro

iPhone 8 Plus tweede indruk

De gegevens zijn interessant omdat het erop lijkt dat telefoonfabrikanten steeds meer gaan concurreren met specificaties, in plaats van ontwerp. Bovendien wordt momenteel volop geëxperimenteerd met 5G. Deze techniek is een paar keer sneller dan 4G, waardoor internetsnelheid in de toekomst misschien belangrijker gaat worden.

Zoals wel vaker bij dit soort testen is het overigens nog maar de vraag of je het verschil in snelheid ook daadwerkelijk in de praktijk merkt. Het onderzoek is gebaseerd op Amerikaanse gegevens waar het netwerk over het algemeen minder dekkend is dan in Nederland. Dit houdt in dat je in bepaalde gebieden (vrijwel) geen 4g-verbinding hebt.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Bloomberg
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 8
Apple iPhone 8

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu