Deze 8 iPhone X-geruchten zaten er helemaal naast

Lars Paijmans
1 november 2017, 20:31
4 min leestijd

Aanstaande vrijdag ligt de iPhone X eindelijk in de winkels, maar in augustus 2016 verschenen de eerste geruchten over dit toestel al. Deze geruchten bleken uiteindelijk niet te kloppen.

Lees verder na de advertentie.

8 keer een iPhone X gerucht dat niet klopte

In de aanloop naar de iPhone X hebben we maandenlang alle geruchten op de voet gevolgd. Gelekte foto’s uit de fabriek, analisten die anonieme bronnen spraken en nog veel meer kwam voorbij, terwijl de officiële aankondiging langzaam maar zeker dichterbij kwam.

Hierdoor ‘wisten’ we in mei 2016 eigenlijk al heel veel over de iPhone X: het toestel zou tegelijk met twee goedkopere iPhones op de markt komen, een nieuw design krijgen met een display dat de voorkant vult, draadloos opladen ondersteunen en Touch ID vervangen met gezichtsherkenning. Toch zijn er terugkijkend op de periode voor de iPhone X ook genoeg berichten verschenen die het niet bij het rechte eind hadden. In dit overzicht zetten we de meest hardnekkige geruchten op een rijtje, die uiteindelijk niet bleken te kloppen.

1. De naam: iPhone 7S werd iPhone 8, iPhone 8 werd iPhone X

Tot ongeveer een maand voor de onthulling stond de iPhone X bekend als de iPhone 8, terwijl de iPhone 8 en 8 Plus als 7S en 7S Plus aangeduid werden. Uiteindelijk koos Apple ervoor om de 7S volledig over te slaan, zodat de iPhone X nog meer opvalt als speciale uitgave en als grootse stap voorwaarts.

iPhone x gerucht

2. ‘iPhone X krijgt Touch ID in het scherm of op de achterkant’

Het meest hardnekkige gerucht dat niet waar bleek te zijn heeft met Touch ID te maken. Tientallen foto’s van gelekte behuizingen, mallen en designschetsen waren het er over eens dat Apple naast gezichtsherkenning ook Touch ID zou toevoegen aan de iPhone X. Deze zou mogelijk op de achterkant verwerkt worden of in het scherm zelf worden gestopt.

Vandaag benadrukt Apple dat dit nooit klopte, en het bedrijf vanaf het begin al overtuigd was van de overstap op Face ID. Toch nemen we deze uitspraak met een korreltje zout, want de verschillende geruchten van betrouwbare bronnen en Apples eigen patenten doen vermoeden dat het bedrijf de optie in ieder geval overwogen heeft.

3. ‘iPhone X krijgt functietoetsen in plaats van homeknop’

Toen bleek dat de iPhone X het zonder homeknop moest doen, doken de eerste geruchten op over functietoetsen: digitale knoppen die onderin beeld staan. Deze knoppen worden al jaren door Android-toestellen gebruikt, en laten je bijvoorbeeld teruggaan naar een volgende pagina of de app-switcher openen. Uiteindelijk zou Apple ervoor kiezen om volledig op nieuwe veegbewegingen te vertrouwen, zodat het scherm zoveel mogelijk vrij blijft voor apps en video’s.

iPhone X gerucht

4. ‘iPhone X krijgt usb-c-poort voor snelladen’

Het lijkt ieder jaar een terugkerend gerucht: de iPhone zou Lightning vervangen met een usb c-poort, wat de oplaadsnelheid ten goede komt. We waren destijds dan ook sceptisch toen dit gerucht opdook, al snappen we nu wel beter waar het verhaal vandaan kwam. Apple ondersteunt met de iPhone 8 en iPhone X namelijk voor het eerst snelladen, maar gebruikt hier gewoon de Lightning-poort voor.

5. ‘Apple bundelt iPhone X met gratis AirPods’

Het leek al te mooi om waar te zijn, en dat was het ook. Omdat Apple een premiumprijs vraagt voor de X, was een analist er heilig van overtuigd dat er gratis een setje AirPods in de verpakking zou zitten. Uiteindelijk bleek dat Apple gewoon 1100 euro kan vragen voor een iPhone, zonder er draadloze oordopjes bij te leveren.

6. ‘iPhone X verschijnt in drie kleuren’

Eén van de meest opmerkelijke geruchten die niet bleek te kloppen heeft te maken met de kleuren van de iPhone X. Op talloze foto’s en in renders dook namelijk een goudgekleurde X op, die door de glazen achterkant een ander soort kleur kreeg dan we gewend waren. Zou het met de productieproblemen van de X te maken hebben dat we nu slechts uit zilver spacegrijs kunnen kiezen?

iphone X gerucht

7. ‘iPhone X krijgt Smart Connector voor AR en opladen’

Even leek het erop dat de iPhone X de iPhone Pro ging heten, zodat hij zich net als de iPad Pro op de professionele, zakelijke gebruiker richt. Net als de iPad zou de X daarom een Smart Connector krijgen; drie bolletjes waar je accessoires kunt aansluiten en opladen. Dit zou een belangrijke rol gaan spelen voor augmented reality, nog voordat ARKit bekend was.

8. ‘iOS 11 krijgt donkere modus voor iPhone X’

Omdat de iPhone X een oled-scherm heeft, lag het voor de hand dat Apple eindelijk een Dark Mode voor iOS zou introduceren. Om deze donkere modus van het besturingssysteem vragen fans al jaren, en in de code van iOS zijn al vaker hints gevonden die hierop wijzen. Een oled-scherm is namelijk extra energiezuinig als er veel zwart op een scherm te zien is. Deze pixels worden volledig uitgeschakeld, wat mooiere zwarttinten oplevert, maar ook accu bespaart.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron afbeelding: iPhoneros
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone X

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen