Waarom Face ID de grootste vernieuwing van de iPhone X wordt

Lars Paijmans
11 september 2017, 11:37
2 min leestijd
Waarom Face ID de grootste vernieuwing van de iPhone X wordt

Nu de definitieve versie van iOS 11 gelekt is, is er geen twijfel meer over mogelijk: Face ID wordt de belangrijkste vernieuwing van de iPhone X. En we weten nu al hoe het werkt.

Zo werkt iPhone X Face ID

Hoewel het grote oled-display van de iPhone X (voorheen iPhone 8) de aandacht trekt, gebeuren er pas echt bijzondere dingen in de kleine uitsnede aan de bovenkant van het scherm. Hier zitten de twee frontcamera’s verwerkt die Face ID mogelijk maken: de opvolger van Touch ID die niet je vinger maar je hele gezicht scant.

Ontwikkelaar Guilherme Rambo dook in de gelekte versie van iOS 11, en ontdekte het volledige installatieproces van Face ID. In de instellingen van iOS is Touch ID vervangen door Face ID, wat wederom bevestigt dat de iPhone X het zonder homeknop en Touch ID moet doen.

Face ID herkenning

Het werkt zo. Als je de iPhone X voor het eerst aanzet, kom je in een nieuw installatieproces terecht. In plaats van een vingerafdruk zie je een smiley op het scherm, die vraagt of je jouw hoofd rustig rond kunt draaien. Vervolgens draait de smiley rond terwijl de iPhone de kenmerken van je gezicht registreert. Als het proces is afgerond, verandert het icoontje in een rond gezicht met blauwe lijnen, dat wel iets wegheeft van het klassieke gezicht van de Finder op een Mac.

Nu de iPhone X je gezicht herkent, kun je deze methode gebruiken om het toestel te ontgrendelen, te betalen in iTunes en de App Store en voor Apple Pay-transacties. De grote vraag is nu hoe lang de techniek erover doet om je te herkennen. Touch ID was immers razendsnel, en we vragen ons dus af of Apple met Face ID een nog toegankelijkere en snellere manier heeft gevonden om je identiteit vast te stellen.

iPhone X Face ID

Animoji en Face ID

Hoe nauwkeurig Face ID werkt, wordt pas duidelijk als we naar de leukste functie kijken: Animoji. Deze geanimeerde versies van de bekende emoji-figuurtjes bewegen tegelijk met jouw gezicht, zodat je bijvoorbeeld een lachende kat kunt sturen door naar je iPhone te glimlachen. Om dit mogelijk te maken kan de iPhone X onderscheid maken tussen een hele waslijst aan gezichtsuitdrukkingen.

Of Face ID een betere versie van Touch ID wordt, is nog even afwachten. Morgenavond krijgt Apple in ieder geval de kans om de techniek te presenteren. Dan organiseert het bedrijf uit Cupertino zijn grootste keynote van het jaar.

Lees het laatste nieuws over Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's