Opinie: Teveel apps wachten te lang met iPhone X-ondersteuning

Lars Paijmans
16 januari 2018, 13:41
3 min leestijd
Opinie: Teveel apps wachten te lang met iPhone X-ondersteuning

We weten sinds september dat de iPhone X eraan komt, en toch ondersteunen veel populaire iOS-apps het nieuwe scherm nog steeds niet. Zelfs Googles-apps zijn hierdoor in één klap hopeloos verouderd. Waar blijven de updates?

Update 16 januari 2018:
We zijn inmiddels ruim twee maanden verder. Een mooi moment om de balans op te maken en te zien welke ontwikkelaars hun apps netjes hebben bijgewerkt, en welke nog steeds in een wereld lijken te leven waar de iPhone X niet bestaat. Muziekdienst Spotify was er nog relatief snel bij om de app het scherm te laten vullen, en ook Google leek even de goede kant op te slaan met updats voor Gmail, Duo en Google Translate. Toch is Googles slimme mail-app Inbox op het moment van schrijven nog steeds niet bijgewerkt, terwijl deze app nog steeds een grote groep fanatieke gebruikers heeft. Hetzelfde geldt voor andere apps van grote namen als McDonalds, Twitch, Nest en zelfs Buienradar.

Lees verder na de advertentie.

Waar blijven de iPhone X app-updates?

Omdat de iPhone X een nieuw schermformaat heeft, herleven we de donkere dagen van de iPhone 6 en 6 Plus. Destijds duurde het maanden (en soms zelfs jaren) tot ontwikkelaars hun iOS-apps bijgewerkt hadden. In 2017 gebeurde dit opnieuw met de iPhone X. Hoewel Apple zegt er alles aan gedaan te hebben om ontwikkelaars voor te bereiden, hebben tal van populaire iOS-apps hun updates nog niet klaar.

Dat wordt iedere keer pijnlijk duidelijk als je een van deze niet-bijgewerkte apps opstart, zoals Inbox by Gmail. Deze app verschijnt met grote zwarte randen aan de boven- onder- en zijkanten in beeld, zodat je voor je gevoel weer een iPhone 5S in handen hebt. In een klap wordt het nieuwe oled-display dat de volledige voorkant vult, gereduceerd tot een kleine rechthoek in een groot zwart frame.

iPhone X app updates

Bij games of apps waarvoor je de iPhone moet kantelen is het nog erger, omdat er hierbij ruimte moet worden gemaakt voor het balkje waarmee je terug naar je homescreen gaat. Populaire iOS-games als Hearthstone zien er hierdoor priegelig uit, omdat ze niet gebruikmaken van de nieuwe mogelijkheden die de X biedt.

Een kans voor ontwikkelaars

Waarschijnlijk is het een kwestie van tijd tot deze apps ook klaar zijn voor de X, maar juist in deze periode kunnen ontwikkelaars laten zien dat hun apps altijd voorop lopen. Veel onafhankelijke ontwikkelaars gebruiken dit moment dan ook om zo snel mogelijk hun apps te optimaliseren voor het nieuwe scherm. In de updatetekst staat trots vermeld dat hun applicatie klaar is voor de X, en ze worden op tal van nieuwssites en fora meegenomen.

Tot overmaat van ramp heeft Apple ontwikkelaars langer de tijd gegeven dan ooit om met een update te komen. De iPhone X werd begin september onthuld, terwijl het toestel pas begin november in de winkels lag. Deze periode tussen de aankondiging en de daadwerkelijke release was zelden zo groot, en vrijwel direct na de keynote kregen ontwikkelaars van Apple de benodigde instructies aangeleverd.

Een verkeerd signaal

Ondertussen zijn het vooral de grote bedrijven die afwachtend en traag reageren op deze veranderingen. Hoewel Apple Music de grootste concurrent van Spotify is in de App Store, zag de muziekdienst er sinds de nieuwste iPhone wekenlang uit als een app die al tijden niet is bijgewerkt.

Hetzelfde geldt voor apps van Google, al heeft YouTube al wel een opknapbeurt gekregen. In plaats van dat deze bedrijven de kans pakken om te laten zien dat ze nog steeds voorop lopen, bewijzen ze nu iedere dag dat er geen update in de App Store staat, dat ze de fanatieke iPhone-gebruiker niet belangrijk genoeg vinden.

Categorieën: Apple, Devices
Device: iPhone X

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone X
Apple iPhone X

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen