Dit zijn de mogelijkheden voor virtual reality op je iPhone

Erwin Vogelaar
10 augustus 2017, 19:13
4 min leestijd
Dit zijn de mogelijkheden voor virtual reality op je iPhone

Als het gaat om virtual reality op smartphones, dan denkt men al snel aan Android. Toch kun je ook prima op je iPhone vr beleven. Wij leggen uit wat de mogelijkheden zijn.

Dit zijn de mogelijkheden voor iPhone vr

Android is niet de enige plek voor mobiele virtual reality. Hoewel onder andere Google een eigen vr-platform heeft met Daydream en Samsung samenwerkt met Oculus aan Gear VR, kun je ook prima met een iPhone in virtual reality duiken. Je hebt wel een bril en de juiste apps nodig.

Hoe werkt virtual reality op een iPhone?

Met virtual reality zet je een bril op, waarna je in een virtuele wereld geplaatst wordt of 360-graden-video’s of – foto’s bekijkt. Omdat alles 3d is, heb je het gevoel daar daadwerkelijk te zijn. De bekendste vr-brillen zijn de Oculus Rift en de HTC Vive. Deze dure brillen moeten echter aangesloten worden aan een peperdure pc. Dat is met virtual reality voor smartphones niet nodig.

Uiteraard is virtual reality via een smartphone niet zo mooi en zijn de ervaringen niet zo uitgebreid als met duurdere brillen. Toch is het prima voor korte ervaringen, zoals even in een achtbaan zitten, een kort spelletje doen of een video bekijken.

iphone vr

Voor virtual reality op je iPhone schuif je de smartphone in een bril. Dit betekent dat je het scherm van de smartphone centimeters voor je ogen zet. Met twee lenzen in de bril kijk je naar de twee helften van het scherm, waar de vr-ervaring tweemaal getoond wordt om het 3d-effect voor elkaar te krijgen. Vervolgens kun je met je hoofd bewegen om rond te kijken.

Vr-bril kopen voor je iPhone

Er zijn een hoop verschillende soorten goedkope vr-brillen te koop. De brillen hebben merknamen als VR Box, VR-I, Hyper of Homido. Eigenlijk maakt het niet heel veel uit welke je kiest. De kracht komt namelijk uit je iPhone, dus de bril is niet veel meer dan een accessoire.

Waar je op moet letten is of jouw iPhone in de bril past. Bij de meeste brillen staat dit duidelijk aangegeven. Vervolgens moet je beslissen hoeveel geld je uit wil geven en hoe comfortabel je het wil hebben.

De goedkoopste optie is nog altijd Google Cardboard. Deze bril is van karton en moet je vasthouden. Voor minder dan tien euro heb je zo’n brilletje en kun je kijken of virtual reality wat voor je is.

Betaal je meer, dan worden de brillen wat groter, maar ook comfortabeler. Voornamelijk fijn is het om een goede hoofdband te hebben, zodat de bril stevig blijft zitten en jij je handen vrij hebt. Daarnaast bestaan er brillen met een bijgeleverde controller. Met een controller krijg je meer mogelijkheden voor besturing in vr-ervaringen, maar deze werken niet op iOS. Doe dus geen moeite.

Gratis vr-apps voor iOS

Heb je een bril in huis? Dan heb je natuurlijk ook apps nodig. Je kunt games doen, video’s bekijken, de wereld ontdekken en meer. Met de onderstaande apps maak je alvast een goed begin. Deze apps zijn gratis en je hebt geen controller nodig

1. Google Cardboard

Met Cardboard probeer je direct verschillende soorten vr-ervaringen. Je bekijkt interessante omgevingen, bestudeert 3d-objecten uit een museumcollectie, maakt een stadswandeling en doet nog andere dingen. Voor enkele ervaringen heb je wel een knop op je bril nodig. Zorg dus dat je een bril koopt met een knop die werkt op iOS.

Download Google Cardboard in de App Store (gratis)

Google Cardboard

Google LLC

Gratis via App Store

2. VR Roller Coaster

Er zijn weinig apps zo effectief voor het proberen van virtual reality als een achtbaan. VR Roller Coaster is één van de betere achtbaan-apps in de App Store. Stap in en laat je meevoeren. Durf jij je handen omhoog te gooien?

Download VR Roller Coaster in de App Store (gratis)

VR Roller Coaster

Frag, LLC

Gratis via App Store

3. Google Street View

Google Street View ken je mogelijk als een manier om een omgeving te zien voordat je er heen gaat. Met een vr-bril op maak je daadwerkelijk bezoekjes aan deze locaties en mag je gewoon rondkijken. In Street View bekijk je niet alleen de beelden die Google zelf heeft gemaakt, maar ook 360-graden-foto’s van gebruikers.

Download Google Street View in de App Store (gratis)

Google Street View

Google LLC

Gratis via App Store

4. Discovery VR

Discovery VR brengt je onder andere mee onder water tussen de haaien en laat je heel dicht bij olifanten komen. De app sleept je via prachtige beelden de wereld rond. Natuurlijk zijn de video’s niet zo scherp als op televisie, maar je hebt wel meer het idee dat je er zelf bent.

Download Discovery VR in de App Store (gratis)

Discovery VR

Discovery Communications

Gratis via App Store

5. Jaunt VR

Met Jaunt VR bekijk je een hoop verschillende gratis 360 graden-video’s. Je navigeert door het aanbod door te kijken naar de knoppen. De app heeft ook animatievideo’s voor kinderen.

Download Jaunt VR in de App Store (gratis)

Jaunt VR - The Premier Virtual Reality Video App

Jaunt Inc.

Gratis via App Store

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's