Analisten: ‘Apple krijgt het zwaar vanaf 2018’

Thomas Haenen
25 november 2016, 15:27
2 min leestijd
Analisten: ‘Apple krijgt het zwaar vanaf 2018’

Verschillende analisten verwachten dat de verkopen van de iPhone de komende jaren flink zullen gaan dalen. Dat komt vooral door de steeds sterkere concurrentie.

Lees verder na de advertentie.

iPhone voorspellingen analisten

Een gebrek aan innovatie gaat voor dalende verkopen zorgen bij Apple, zo beweren analisten in gesprek met Marketwatch. De verwachtingen voor volgend jaar zijn nog positief: Andrew Uerkwitz, een analist met Oppenheimer, denkt dat de verkopen volgend jaar met zo’n vijftien procent zullen toenemen ten opzichte van dit jaar. De verwachtingen liggen daarmee hoog voor de iPhone 8, die volgens geruchten onder andere een sterk verbeterde camera en een voorkantvullend scherm biedt.

Over de iPhones die daarna komen is Uerkwitz minder positief. Volgens de analist zullen consumenten steeds minder bereid zijn om de hoge prijzen van Apple te betalen. Het kwaliteitsverschil tussen de iPhone en Android-smartphones wordt volgens hem steeds kleiner. Dat ligt voor een groot deel aan een gebrek aan innovatie. Apple weet volgens de analist geen opvallende nieuwe hardware te bieden en ook op het gebied van performance zijn de verschillen tussen iOS en Android nog maar klein. Dat terwijl de adviesprijzen bij Apple onverminderd hoog liggen. Consumenten zullen volgens de analist door de kleine prestatieverschillen geneigd zijn te kiezen voor Android door de grote prijsverschillen.

iPhone voorspellingen analisten

James Cakmak, een analist bij Monness Crespi Hardt, deelt dat sentiment. Hij geeft aan dat concurrenten als Amazon en Google voorbereid zijn om in te zetten op video- en augmented reality-gebied, terwijl Apple daar achterblijft. Ook kopen consumenten minder vaak nieuwe smartphones. Hoe beter het toestel, hoe kleiner de behoefte om om de twee jaar een nieuw model te kopen. Dat terwijl Apple juist sterk afhankelijk is van die regelmatig upgradecyclus, aldus Cakmak.

Volgens beide analisten kan het ervoor zorgen dat Apple een aantal zware jaren voor de boeg heeft. Uerkwitz verwacht dat Apple mogelijk een vol decennium lang met dalende omzetten zal kampen, terwijl Cakmak zelfs suggereert dat Apple het huidige hoogtepunt nooit meer zal evenaren.

Lees het laatste nieuws over Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen