De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

iPhone beste keus voor toegankelijkheid: ‘Geeft het gevoel dat ik niets mis’

Erwin Vogelaar
20 juni 2018, 19:27
4 min leestijd
iPhone beste keus voor toegankelijkheid: ‘Geeft het gevoel dat ik niets mis’

Als het gaat om toegankelijkheid en smartphones, dan heeft de iPhone de voorkeur. Deze smartphone biedt tevens een degelijk alternatief voor duurdere apparaten.

Lees verder na de advertentie.

Voorkeur iPhone voor toegankelijkheid

Vorige maand stond iPhoned in het teken van toegankelijkheid. Via een serie artikelen hebben we aandacht besteed aan het gebruik van Apple-apparaten door mensen met een beperking. In die maand zijn we ook uitgenodigd om over het onderwerp te spreken tijdens het JMD Symposium in Nijmegen. Juveniele Macula Degeneratie is een oogaandoening waardoor het zicht langzaam minder wordt.

Ik heb daar verteld over de mogelijkheden die smartphones tegenwoordig bieden voor mensen met een beperking, om zo hun zelfstandigheid te behouden. Zowel in de instellingen van iOS als Android zijn een hoop toegankelijkheid-opties te vinden, maar vooral via apps wordt het interessant. Met onder andere applicaties die razendsnel tekst kunnen voorlezen, of via kunstmatige intelligentie de wereld herkennen.

iphone voor toegankelijkheid

Qua herkenning gaat het nog wel eens mis, maar deze technologie is nog volop in ontwikkeling. Tijdens de lezing wist de app Envision AI het publiek bijvoorbeeld goed te herkennen, maar een rood keyboard op het podium werd geïnterpreteerd als een “persoon met rood haar die op een piano ligt”. Een voorbeeld van wishful thinking, waarschijnlijk.

Dure brillen

Voor mensen met een visuele beperking komt technologie tegenwoordig goed van pas. Er zijn bijvoorbeeld verschillende brillen op de markt zoals de eSight, waarbij de wereld via een camera en schermpjes dichterbij wordt gebracht. Daarnaast komen steeds meer brillen uit met ingebouwde kunstmatige intelligentie om producten, voorwerpen, teksten en mensen te herkennen.

Het probleem is dat deze brillen duizenden euro’s kosten en snel verouderen. Er is zo weer een nieuwe versie op de markt met een betere processor, of zonder een kabeltje. Bovendien bieden sommige makers na enkele jaren geen garantie op software-updates meer.

iphone voor toegankelijkheid

Dat klinkt herkenbaar, want vaak gaat dat met smartphones hetzelfde. Een smartphone is echter een stuk goedkoper en kan via apps de meeste dingen die zo’n bril ook kan. Tevens moet iOS 12 ervoor zorgen dat oudere toestellen weer een stukje sneller worden. Met de juiste kennis over smartphone-instellingen en apps kan de noodzaak van zo’n dure bril nog een tijd worden uitgesteld. Natuurlijk biedt een bril wel het grote voordeel om dingen te herkennen, zonder dat je er precies je telefoon naar hoeft te wijzen.

Voorkeur voor de iPhone

Wordt er toch gekozen voor een smartphone, dan klonk bij de bezoekers op het symposium duidelijk een voorkeur voor de iPhone. Eén van de bezoekers kreeg twee jaar geleden te horen dat ze een oogaandoening heeft waardoor ze langzaam haar zicht verliest. Inmiddels heeft ze haar Android omgeruild voor een iPhone 8 Plus, aangezien de toegankelijkheid-opties van iOS beter in het hele systeem zijn verwerkt.

Daarnaast heeft iOS het voordeel dat het op elke iPhone en iPad hetzelfde werkt, terwijl Android-toestellen van verschillende fabrikanten er net weer wat anders uitzien. Tevens biedt de App Store gewoonweg meer nuttige apps voor mensen met een visuele beperking.

Tijdens de gesprekken klonk voornamelijk veel dankbaarheid. “Het geeft mij het gevoel dat ik niets mis”, stelt een bezoeker van het symposium over het gebruik van de smartphone. “Het maakt het leven fijner”, stemt een ander in. Ook mensen die al langer met een visuele beperking leven, klonken enthousiast. “Wat een geluk dat we in deze tijd leven”, glunderde één van de bezoekers. Inmiddels gaat de ontwikkeling rond kunstmatige intelligentie, en hoe die technologie ingezet kan worden voor mensen met een beperking razendsnel.

Het klinkt niet allemaal positief, want in de gesprekken klonk er nog de nodige irritatie over Siri. De spraakassistent is gewoonweg nog niet slim genoeg. Verbetering zou zeker deze groep mensen enorm helpen in het dagelijks leven. Ook kan stembesturing VoiceOver stress geven als er snel iets gedaan moet worden en de telefoon maar blijft praten. Hoewel de iPhone dus duidelijk de voorkeur heeft, is het dus nog niet perfect.

iPhone gebruiken met een visuele beperking

Voor kennis over het gebruik van de iPhone met een visuele beperking verwijzen we je graag door naar onze artikelen. Allereerst de gids voor het gebruik van Apple-apparaten met een visuele beperking en daarnaast een lijstje met goede apps speciaal voor blinden en slechtzienden.

Lees meer over toegankelijkheid

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu