‘Zo kan Apple een verbeterde Touch ID-scanner in iPhone-scherm plaatsen’

Michel van 't Klaphek
3 mei 2019, 9:05
2 min leestijd
‘Zo kan Apple een verbeterde Touch ID-scanner in iPhone-scherm plaatsen’

Touch ID zou weleens een comeback kunnen maken. Een nieuw patent laat zien hoe Apple de vingerafdrukscanner onder het scherm wil gaan plaatsen, waardoor je telefoon altijd ontgrendelt, waar je je vinger ook neerlegt.

Lees verder na de advertentie.

‘iPhone vingerafdrukscanner onder het scherm’

Met de iPhone X nam Apple afscheid van Touch ID en verwelkomde het Face ID. Alhoewel gezichtsontgrendeling een hoop voordelen heeft, kleven er ook nadelen aan. Zo moet je recht in de camera kijken en ook is het onmogelijk om het toestel al in je broekzak te ontgrendelen.

iPhone vingerafdrukscanner onder scherm Touch ID patent

Een nieuw patent laat zien dat Apple erover nadenkt om Touch ID terug te brengen, maar dan als verbeterde versie. De vingerafdrukscanner zit namelijk onder het scherm, waardoor er geen fysieke thuisknop nodig is. Ook werkt het nieuwe Touch ID over de gehele oppervlakte van het iPhone-display, waardoor het dus niet uitmaakt waar je je vinger neerlegt.

De techniek komt dus neer op een verbeterde versie van de al bestaande ultrasone vingerafdrukscanner, die bijvoorbeeld in de Samsung Galaxy S10 zit. Deze scanner gebruikt geluidsgolven en trillingen om een 3D-scan van je vinger te maken, waarna je telefoon bij een match wordt ontgrendeld.

Nadelen van ultrasone vingerafdrukscanners

Alhoewel deze techniek over het algemeen prima werkt, zijn er wel een paar problemen. Zo blijkt de ultrasone scanner te foppen met een goede 3D-print en ook is het soms lastig om de ‘knop’ op de tast te vinden. De huidige vingerafrukscanner onder het scherm werkt namelijk maar op een klein gedeelte van het scherm.

Apple dient jaarlijks honderden patenten in dus het is absoluut niet zeker dat de iPhone 2019 met een ‘full screen’ Touch ID-vingerafdrukscanner uitgerust wordt. Het is echter niet de eerste keer dat Apple deze ontgrendeling onderzoekt. In 2017 dook er namelijk ook een patent op waarin een iPhone 8 met Touch ID-scanner werd omschreven.

Meer over Face ID

Heb je een iPhone X, XS, XS Max of iPhone XR? Dan kun je met gezichtsontgrendeling aan de slag. Zo stel je Face ID in en dit moet je doen wanneer Face ID soms niet werkt. Lees meer over Apples gezichtsontgrendeling:

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen