Vodafone Topdeal: de iPhone 12 tijdelijk extra scherp geprijsd!

Apple patenteert technologie voor vingerafdrukscanner in scherm

Rutger Otto
14 februari 2017, 15:02
2 min leestijd
Apple patenteert technologie voor vingerafdrukscanner in scherm

Met het patent kan Apple een vingerafdrukscanner in een display plaatsen zonder dat daarvoor een extra sensor nodig is.

Lees verder na de advertentie.

Vingerafdrukscanner in scherm

Er gaan geruchten dat de iPhone 8 een vingerafdrukscanner ín het scherm krijgt in plaats van eronder. Een nieuw aan Apple toegewezen patent geeft een voorbeeld van de mogelijkheden. In het document beschrijft het bedrijf een touch-display met micro-LED detectietechnologie om een vingerafdruk te herkennen. Deze technologie is afkomstig van LuxVue, een klein bedrijf dat Apple in 2014 overnam.

Lampjes in het display

Eén van de voordelen van dit patent is dat er geen extra sensor in het apparaat hoeft. Daarmee blijft ruimte over voor andere hardware. Daarnaast zou een scan niet per se meer op één plek hoeven plaatsvinden. Op de huidige iPhones is er een ring rond de scanner nodig om een vingerafdruk te kunnen herkennen. Met dit patent zou dat niet hoeven en kan de voorzijde van een iPhone helemaal uit glas bestaan.

Een vingerafdrukscanner in het display bouwen is niet makkelijk, maar LuxVue denkt een oplossing te hebben gevonden. Zo’n scherm moet zeer nauwkeurig zijn, nog meer dan de huidige iPhone-displays. Met hulp van verschillende ledlampjes die de input registreren moet dat kunnen. Een andere mogelijkheid is dat slechts een deel van het scherm ondersteuning krijgt voor een vingerafdrukscanner, bijvoorbeeld alleen de onderste helft.

vingerafdrukscanner in scherm

Plannen nog onbekend

Wat Apple precies met de technologie van plan is, blijft onduidelijk. Het bedrijf vraagt constant nieuwe patenten aan waar we vaak niets meer van horen. De geruchten rond een iPhone zonder Touch ID-knop worden overigens wel steeds hardnekkiger. Met het verwijderen van de knop, heeft Apple meer ruimte voor het scherm en dit jaar wordt een iPhone verwacht met een scherm dat tot in de randen van het toestel doorloopt.

Geruchten denken dat er dit jaar drie iPhones op de markt komen. Naast de iPhone 7S en iPhone 7S Plus zou dat een extra model zijn die mogelijk iPhone 8 of iPhone X gaat heten. Alleen dit toestel krijgt mogelijk een OLED-scherm. Ook gaan er geruchten dat de nieuwe iPhone draadloos is op te laden. In september weten we het waarschijnlijk. Dan presenteert Apple traditioneel zijn nieuwe telefoons.

Lees het laatste nieuws over de iPhone 8

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 8
Apple iPhone 8

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen