Apple presenteert ‘daling iPhone-verkoop’ op 25 april

Rutger Otto
29 maart 2016, 13:37
2 min leestijd
Apple presenteert ‘daling iPhone-verkoop’ op 25 april

De nieuwe kwartaalcijfers van Apple worden op 25 april gepresenteerd. Vooral interessant wordt hoe het de iPhone-verkoop de afgelopen maanden is vergaan.

Lees verder na de advertentie.

iPhone-verkoop daling

Apple heeft aan investeerders bekendgemaakt wanneer het zijn nieuwe kwartaalcijfers presenteert. Op 25 april worden de cijfers van het tweede kwartaal van 2016 naar buiten gebracht. De cijfers worden één dezer dagen verzameld, waarna Apple ermee aan de slag gaat om ze eind april te kunnen presenteren.

Het wordt een belangrijke presentatie, want verwacht wordt dat de iPhone-verkopen voor het eerst ooit zullen dalen. Sinds de komst van de originele iPhone in 2007 mocht Apple op een constante stijging rekenen. In het kwartaal na de feestdagen liggen de cijfers altijd wat lager, maar vorig jaar wist Apple toch nog goede zaken te doen, omdat de iPhone 6 vertraging had opgelopen.

De iPhone 6S heeft die problemen niet gehad en Apple verwacht zelf ook een daling. “Het aantal verkochte toestellen zal minder worden”, zei Tim Cook afgelopen januari tijdens de presentatie van de vorige kwartaalcijfers. “Q2 zal het zwaarste worden om met andere jaren te vergelijken.”

iphone 6s plus review 4

Recordomzet vorig kwartaal

Een daling volgt Apples meest succesvolle kwartaal ooit op. In januari was er een recordomzet van 75,9 miljard dollar. De winst bedroeg 18,4 miljard dollar. Het laatste kwartaal van een jaar is voor Apple altijd goed, mede dankzij de feestdagen. De periode erna kakt vaak wat in.

Tim Cook heeft een goede reden om te denken dat de iPhone-verkoop dit kwartaal daalt. Tijdens de vorige presentatie bleek dat er 74,8 miljoen iPhones verkocht waren, tegenover 74,5 miljoen iPhones in dezelfde periode een jaar eerder. De rem op de iPhone-verkoop was dus ook in het recordkwartaal te zien.

iPhone SE

In de presentatie van de kwartaalcijfers hoef je overigens nog geen iPhone SE-cijfers te verwachten. In de eerste landen is het nieuwe 4-inch toestel vanaf deze week verkrijgbaar, volgende week komt het toestel in Nederland op de markt. Dat is te laat om met het huidige kwartaal meegerekend te worden. Waarschijnlijk toont Apple ook nog steeds geen cijfers over de Apple Watch. Dat heeft het bedrijf nog nooit gedaan, de smartwatch valt altijd onder de categorie ‘Overig’.

Lees meer over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone SE
Apple iPhone SE

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu