Waarom de verkoop van iPhones in 2016 gaat dalen

14 december 2015, 16:21
2 min leestijd
Waarom de verkoop van iPhones in 2016 gaat dalen

De verkoop van de iPhone zal volgend jaar voor het eerst dalen, zo valt te lezen in een notitie van Morgan Stanley-analist Katy Huberty. Sinds de release van het toestel zag Apple de verkopen juist jaarlijks stijgen.

Lees verder na de advertentie.

iPhone-verkoop stijgt pas weer eind 2016

De voorspelling van Huberty is opvallend, maar niet verrassend. Eerder spraken investeringsbank Pacific Crest en de bekende marktanalist Ming-Chi Kuo al de verwachting uit dat Apple de recordverkoop van de iPhone 6 niet gaat overtreffen. Dat werd nog maar eens bevestigd door cijfers van Kantar World Panel, dat berekende dat de iPhone 6S in de maanden augustus, september en oktober minder vaak over de toonbank ging dan zijn voorganger in dezelfde periode.

Morgan Stanley verwacht dat de verkoopcijfers van de iPhone in Apples financiële jaar 2016, dat eindigt in september 2016, zullen dalen met bijna 6 procent. Dat staat gelijk aan een daling van 2,9 procent over het kalenderjaar 2016. Tot nu toe noteerde Apple nooit een negatieve groei, zelfs niet na de verschijning van de iPhone 5S, toen de verkopen stagneerden. Onderstaande grafiek toont hoe de verkoop van iPhones zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld, en hoe jaarlijks nieuwe records werden behaald.

iphone-verkoop

De reden dat de iPhone-verkoop in 2016 daalt, heeft volgens de bank te maken met hogere prijzen in internationale markten en het feit dat de markt verzadigd raakt. Veel consumenten, ook in opkomende landen, zijn al in het bezit van een smartphone. Vanaf september 2016 wordt weer een stijging van de iPhone-verkopen verwacht, aangezien dan de mensen die een iPhone 6 kochten toe zijn aan een nieuw toestel.

Traditiegetrouw brengt Apple elke herfst een nieuw model uit, waarbij om het jaar ook het design volledig op de schop gaat. De verwachting is dan ook dat de iPhone 7 naast nieuwe hardware is voorzien van een opgefrist ontwerp. Geruchten gaan dat het ook de eerste waterdichte iPhone wordt, dankzij een interne waterdichte, rubberen mechanisme.

Lees het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 6
Apple iPhone 6

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu