Apple wordt duidelijker over updates die iPhone-prestatie beïnvloeden
Lars Paymans

Apple heeft toegezegd dat het bedrijf duidelijker gaat communiceren als een software-update invloed heeft op de prestaties van een apparaat. Dat zegt de Britse overheid.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Apple transparanter over iPhone-updates

In 2017 kreeg Apple de nodige kritiek over zich heen, toen bleek dat een iOS-update ervoor zorgde dat de prestaties van oude iPhones naar beneden werden bijgesteld. Apple zei hier een goede reden voor te hebben: door de levensduur van accu’s kunnen er problemen ontstaan tijdens piekprestaties. In het ergste geval valt een iPhone dan plots uit en moet je ‘m eerst weer opladen tot je ‘m kunt gebruiken.

iphone-updates transparantie

Maar omdat Apple dit niet communiceerde en de gebruiker geen keuze gaf, ging dat volgens veel consumenten en overheden te ver. Apple ging door het stof, maakte een jaar lang accuvervanging goedkoper en introduceerde een knop in de iOS-instellingen waarin je deze maatregelen kunt in- en uitschakelen.

De Britse marktautoriteit CMA liet het daar niet bij. Zij was bang dat iPhone-eigenaren door dergelijke updates hun accu zouden laten vervangen, omdat ze dachten dat het om een hardwarefout ging.

Meer info over prestatie-updates

Apple heeft nu toegezegd dat het bedrijf nog beter zal aangeven als een iOS-update dergelijke maatregelen bevat. Hierdoor weet jij als gebruiker beter wat je installeert en wat de gevolgen zijn. Apple zal deze informatie waarschijnlijk opnemen in de beschrijving van de update, die gebruikers moeten accepteren voordat ze de software kunnen installeren.

Als het bedrijf uit Cupertino zich niet aan de afspraak houdt die het met de CMA gemaakt heeft, kan de marktautoriteit maatregelen nemen, zo schrijft CNBC. Wil je meer weten over de manieren waarop jij deze accuprestaties kunt inzien en beïnvloeden? Check dan onze uitgebreide tip over accubeheer en piekprestaties.

Lees het laatste nieuws over Apple

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.