Zo zagen de eerste prototypes van het iPhone-toetsenbord eruit

Lars Paijmans
9 augustus 2018, 9:01
2 min leestijd
Zo zagen de eerste prototypes van het iPhone-toetsenbord eruit

Het toetsenbord van de iPhone en iPad is één van de meest vanzelfsprekende onderdelen van iOS. Maar vlak voor de komst van de eerste iPhone was het dat nog helemaal niet. Kijk mee naar de eerste (bizarre) prototypes.

Het eerste iPhone-toetsenbord prototype

Toen Apple de eerste iPhone onthulde, was het één van de eerste smartphones die (op een homeknop na) volledig met een touchscreen te bedienen was. Dat bracht een serie aan nieuwe uitdagingen met zich mee, zoals het toetsenbord.

Destijds hadden de meeste smartphones nog een fysiek toetsenbordje, en pas na het succes van de iPhone stapte de industrie massaal over op touchscreen-keyboards. Apple was dus op zichzelf aangewezen om te bepalen hoe dit toetsenbord eruit zag.

iPhone toetsenbord prototype

Ex-Apple-medewerker Ken Kocienda laat met zijn nieuwe boek Creative Selection zien hoe het ontwerpproces van dit toetsenbord tot stand is gekomen. Om het extra moeilijk te maken: door de geheimhouding van Apple wisten veel medewerkers niet eens hoe het design van de eerste iPhone eruit zou gaan zien.

De eerste schetsen

Eind 2015 besloot het bedrijf om alles stil te leggen en iedereen zich te laten focussen op het uitvinden van een digitaal toetsenbord. Kocienda had het winnende toetsenbord, maar kwam daarna niet door de keuring van Apples topmannen Phil Schiller en Tony Fadell.

Op bovenstaande schetsen zie je de eerste ontwerpen, waarin je meerdere malen op dezelfde plek moest tikken om een letter te selecteren, net zoals dat vroeger werkte op mobiele telefoons. Ook dacht men na om alle letters in een horizontale balk weer te geven, die werd uitvergroot zodra je erop tikte. Op die manier kon je woorden maken door over de lijn heen te vegen.

iPhone toetsenbord prototype

De iPhone zou vervolgens het woord ‘raden’ dat jij wilde intypen. Het winnende idee zie je op onderstaande afbeelding, en komt aardig in de buurt van het toetsenbord dat we vandaag de dag nog steeds op iPhones en iPad gebruiken. Inclusief het QuickType-toetsenbord dat suggesties geeft.

Weinig veranderd

Dit idee werd vervolgens verder verfijnd, zodat de letters niet meer gegroepeerd werden onder een enkele toets. Dat leverde een simpel-ogend toetsenbord op, dat zelfstandig de letters selecteerde waar je op tikte. Door ze even uit te vergroten, kon de gebruiker zien dat hij of zij het juiste karakter had aangeraakt. Al deze dingen zijn ook in 2018 nog een vast onderdeel van de iPhone, en dat zal de komende jaren ongetwijfeld nog zo blijven.

Het boek Creative Selection verschijnt op 4 september en bevat ongetwijfeld meer van dit soort interessante verhalen achter de schermen.

Lees ook: 10 jaar iPhone: zo verschilt de eerste iPhone met de iPhone 7 Plus

Bron: Amazon
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen