Ontwikkelaar vindt nieuwe toetsenbordfunctie in iOS-broncode

Rutger Otto
20 oktober 2016, 16:40
2 min leestijd

Een door Apple ongebruikte functie in het toetsenbord op iOS maakt het voor gebruikers gemakkelijker om met één hand te typen. Ook op een grotere iPhone.

Lees verder na de advertentie.

iPhone toetsenbord met één hand

De bekende hacker en ontwikkelaar Steve Troughton-Smith ontdekte de functie, waarna hij het op Twitter liet zien. Het toetsenbord van mobiele Apple-apparaten zou al sinds iOS 8 een code bevatten waarmee hij te gebruiken is met één hand. Als de functie zou werken, hoeft de gebruiker alleen maar opzij te vegen vanaf de schermrand over het toetsenbord. De toetsen verschuiven dan naar één kant van het beeldscherm, afhankelijk van welke richting je op veegt.

Nieuwe functies

Deze functie zou het een stuk gemakkelijker maken om met één hand te typen, zodat je met je duim ook bij de letters kunt die het verste weg staan. Vooral op de Plus-modellen van de iPhone zou dat een uitkomst zijn. Apple heeft de optie dus nog niet standaard in iOS gebakken, in de App Store staat wel een app waarmee je toetsenbord naar de zijkant wordt verschoven. One Handed Keyboard kost je 1,99 euro.

In het filmpje dat Troughton-Smith heeft gepubliceerd, is te zien dat het opzij schuiven van het toetsenbord in de code er ook voor zorgt dat er ruimte vrijkomt voor nieuwe knoppen, waaronder de opties om te knippen en te selecteren.

Bereikbaarheid

In iOS 8 kwam wel de functie ‘Bereikbaarheid’ beschikbaar om bediening met één hand iets gemakkelijker te maken bij grotere iPhones. Door twee keer op de homeknop te drukken, haal je daarmee het beeldscherm naar beneden. Zo kun je de bovenste apps ook bereiken als je de telefoon met één hand vasthoudt.

Hoewel de toetsenbordfunctie voor één hand niet in de eindversie van iOS 10 te vinden is, wordt hij al vanaf iOS 8 achter de schermen getest. Mogelijk besluit Apple in de toekomst om hem toch nog te introduceren, maar het kan evengoed dat we er voorlopig niets meer van horen.

Lees meer over de iPhone 7

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen