10 jaar iPhone: deze 4 prototypes gingen er aan vooraf

Lars Paijmans
29 juni 2017, 14:11
2 min leestijd
10 jaar iPhone: deze 4 prototypes gingen er aan vooraf

Het is vandaag tien jaar geleden dat de eerste iPhone in de winkels lag. Voordat dit zover was, worstelde Apple met vier opvallende prototypes en projecten.

iPhone tien jaar: prototypes bekeken

Hoewel de eerste iPhone nog steeds genoeg gelijkenissen met de huidige iPhones vertoont, geldt dat niet voor de prototypes. Tony Fadell, ex-Apple-topman die aan de iPhone en iPod werkte, legt in een nieuw interview met Wired uit hoe vier verschillende testversies uiteindelijk in de iPhone resulteerde die iedereen kent.

iPhone tien jaar

1. Een MacBook met een touchscreen

Steve Jobs ergerde zich aan een Microsoft-topman die hoog van de toren blies. Dus ging Apple aan de slag om een touchscreen aan de Mac toe te voegen. “Uiteindelijk moest er zoveel veranderen en werkte multitouch niet goed genoeg op een groot Mac-scherm”, aldus Fadell. De versie van OS X die Apple gebruikte om dit testen, zou uiteindelijk resulteren in iPhone OS. Deze software veranderde later in iOS.

2. De iPod Phone

Voor de komst van de iPhone was de iPod met stip het populairste product van Apple. Niet zo gek dus dat het bedrijf die succesformule met de iPhone wilde herhalen. Dit prototype had het formaat van een iPod mini, inclusief het kenmerkende draaiwiel. In plaats van nummers kiezen en het volume wijzigen, draaide je er een telefoonnummer mee. Na de multitouch-demo, wist Apple echter dat de toekomst uit touchscreens zou bestaan.

Motorola Rokr

3. De Motorola Rokr

Wist je dat er al een telefoon met iTunes was voor de iPhone? Apple werkte in 2005 samen met Motorola aan de Rokr, een telefoon met iTunes ingebouwd en die je op een Mac kon aansluiten. Het toestel had echter de nodige beperkingen, zoals een limiet van 100 nummers. Datzelfde jaar bracht Apple de iPod nano uit met een capaciteit van duizend nummers. “We wilden de Rokr niet bewust dwarszitten”, aldus Fadell. Maar velen zijn het er over eens dat Apple met de iPod zelf de nek van de Rokr heeft omgedraaid.

4. Een iPod met een touchscreen

Uiteindelijk werd besloten om volledig in te zetten op het touchscreen. Met de multitouchtechniek in het achterhoofd werd een iPod ontwikkeld die nog het meest doet denken aan de iPod touch. Eerst met een digitaal klikwiel, later met digitale knoppen en een toetsenbord. Dit zou uiteindelijk het prototype worden waar de eerste iPhone het meest op lijkt. In bovenstaande video zie je hoe het kenmerkende uiterlijk van de iPod-software op een iPhone wordt getest.

Lees het laatste nieuws over Apple

Via: Wired
Categorieën: Achtergrond, Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's