‘Toekomstige iPhones beschermen je tegen nep-zendmasten die data stelen’

Lars Paijmans
11 maart 2019, 10:57
2 min leestijd
‘Toekomstige iPhones beschermen je tegen nep-zendmasten die data stelen’

Apple wil voorkomen dat nep-zendmasten data kunnen aftappen van iPhones. In een nieuw patent legt het bedrijf uit hoe hier een stokje voor gestoken kan worden.

Lees verder na de advertentie.

Hoe de iPhone Stingray-zendmasten tegen wil houden

The Telegraph ontdekte het patent, dat beschrijft hoe zogenaamde Stingray-antennes (of IMSI-catchers) tegengehouden kunnen worden. Deze speciale antennes vermommen zich als een telefoonantenne waar smartphones automatisch mee verbinding maken.

iPhone Stingray

Omdat smartphones het verschil niet zien tussen een normale antenne en een Stingray, weet de gebruiker niet dat er eigenlijk verbinding gemaakt is met een nep-antenne. Is dit eenmaal gebeurd, dan kan de eigenaar van de Stingray allerlei data aftappen. Zo kan de locatie worden opgeslagen en naar wie je berichten aan het sturen bent. Door al deze info te bundelen, kan met redelijke zekerheid jouw identiteit worden vastgesteld.

Dat maakt van de Stingray een populair middel dat door zowel de politie als criminelen gebruikt wordt. Niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld. Apple lijkt nu een manier gevonden te hebben om hier een stokje voor te steken.

Encryptie van telefoon tot telefoon

Encryptie is hierbij het sleutelwoord. Apple zou de verbinding tussen een iPhone en een zendmast willen versleutelen met encryptie. Dat zorgt ervoor dat een iPhone pas herkend kan worden als het signaal ervan een andere smartphone bereikt. Hierdoor kan een nep-zendmast niet tussen beide komen, omdat de data op dat moment nog versleuteld is.

Voorlopig gaat het nog om een patent, dat Apple in 2017 is ingediend en nu is toegekend. Het is dus nog even afwachten of en wanneer het bedrijf er iets mee gaat doen, al past het goed in de lijn van maatregelen die Apple door de jaren heen genomen heeft om de beveiliging van zijn producten aan te scherpen.

Lees ook: Hoe Apple jouw gegevens verzamelt maar toch je privacy beschermt

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu