‘Zo gaat Apple de iPhone helemaal waterdicht maken’
Michel van 't Klaphek

Apple onderzoekt de mogelijkheid om de Lightning-poort van iPhones te vervangen door een soort Smart Connector-aansluiting, die we kennen van de iPad. De smartphones moeten hierdoor compleet waterdicht worden.

‘iPhone Smart Connector in de maak’

Dat laat een nieuw patent zien. Aan de onderkant is de traditionele oplaadpoort vervangen door drie contactpuntjes. Deze staan in direct contact met de accu waardoor je de iPhone kunt opladen, zonder dat er daadwerkelijk een ingang nodig is.

iPhone Smart Connector 2

Dit principe kennen we van de Smart Connector op de iPad. De drie puntjes worden op de tablet gebruikt om accessoires van stroom te voorzien, zoals een toetsenbord. Momenteel loopt de stroomtoevoer dus van iPad richting accessoire, maar dit kan natuurlijk ook de andere kant op.

In het patent staat dat de drie contactpunten van koper of goud zijn, om de stroom goed te begeleiden. Daarnaast zorgen de magneten ervoor dat de oplader altijd direct op de juiste plek vastklikt.

Het is bij lange na niet de eerste keer dat Apple deze alternatieve iPhone-oplader onderzoekt. Het eerste patent dat dit laat zien stamt alweer uit 2016. Het is opvallend dat bovenstaand patent in oktober 2018 werd ingediend, vlak na de presentatie van de iPhone XS en iPhone XS Max.

Lees ook: Zo zit het met iPhone garantie, reparaties en AppleCare+

De iPhone is toch al waterdicht?

Deze toestellen hebben een IP68-certificaat. Dit betekent dat je ze een halfuur onder water kunt gebruiken tot twee meter diep. Toch lijkt Apple niet helemaal zeker van haar zaak te zijn, omdat vloeistof- en waterschade niet onder de iPhone-garantie valt. Deze voorwaarde kwam de iPhone-maker op veel kritiek te staan.

Zoals altijd is het belangrijk om patenten niet direct voor waarheid aan te nemen: Apple dient jaarlijks honderden van dit soort documenten in. Toch geven ze vaak wel een aardig beeld van de richting die het bedrijf opgaat.

Lees het laatste nieuws over Apple

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.