Opinie: De iPhone SE is nog steeds de moeite waard, ook nu de iPhone 7 er is

Lars Paijmans
3 november 2016, 21:52
3 min leestijd
Opinie: De iPhone SE is nog steeds de moeite waard, ook nu de iPhone 7 er is

Met de komst van de iPhone 7 moet de iPhone SE zich ineens meten met een toestel hem op nagenoeg ieder vlak voorbij streeft. Is het tijd voor een iPhone SE 2? Of is de huidige 4-inch iPhone nog steeds de moeite waard?

Lees verder na de advertentie.

iPhone SE vs iPhone 7: prijs en specs vergeleken

Toen Apple de iPhone SE in het voorjaar van 2016 uitbracht, nam het kleine toestel het op tegen de iPhone 6S. Door dezelfde A9-chip en verbeterde 12 megapixel-camera wist Apple de kracht van de iPhone 6S in het kleine jasje van een 4 inch-smartphone te proppen. Dankzij de relatief goedkope instapprijs van €489,- was de SE bovendien de goedkoopste iPhone die Apple ooit uitbracht. Een half jaar later is de prijs van de SE nog steeds hetzelfde, maar mag het toestel zich meten met de gloednieuwe iPhone 7. Als je de twee tegenover elkaar zet worden de verschillen direct duidelijk.

iPhone 7 vs iPhone SE

De iPhone 7 heeft een beter scherm, betere camera, snellere specs en de nieuwe homeknop. Als je puur naar deze vergelijking zou kijken is de keus voor de iPhone 7 dus snel gemaakt, maar dat zou veel te kort door de bocht zijn. De iPhone SE vult door het kleinere formaat namelijk een plek op de markt waar maar heel weinig alternatieven zijn.

Op de Xperia X Compact van Sony na, zijn er anno 2016 namelijk maar weinig 4-inch smartphones. En dat is jammer, want het kleinere design is zeker de moeite waard. Zo waren wij tijdens het reviewen van de SE al snel gewend aan de minder grote schermruimte. Het versturen van berichten met één hand is bovendien een stuk gemakkelijker, evenals het meenemen van het toestel in je broekzak. De verbeteringen die Apple dit jaar met de iPhone 7 doorvoert zijn klein genoeg om het nog gemakkelijk een jaar uit te houden met de iPhone SE. Omdat Apple de SE pas begin dit jaar uitbracht kan de smartphone immers nog jaren op iOS-updates rekenen.

Tijd voor de iPhone SE 2?

De grote vraag is alleen of Apple van plan is om van de iPhone SE ook een jaarlijkse traditie te maken. Omdat we dit jaar pas de eerste SE zagen, is het niet duidelijk hoe vaak Apple er een nieuwe versie van wil presenteren. Krijgen we bijvoorbeeld aan het begin van 2017 een iPhone SE 2 of iPhone 7SE te zien? Of was dit een eenmalig uitstapje dat pas over een paar jaar herhaald zal worden?

iPhone SE vs iPhone 7

Een gerucht dat een paar weken geleden verscheen vertelt ons hier mogelijk meer over. De geruchtenmolen rond de iPhone 8 draait namelijk al op volle toeren, waaruit bleek dat Apple drie edities van de iPhone van 2017 overweegt. In het gerucht ging dit om een 5-inch toestel, wat hem net iets groter maakt dan de iPhone 7. Iedereen ging er vervolgens vanuit dat deze 5-inch iPhone tussen de iPhone 8 en iPhone 8 Plus in zou zitten, maar dit hoeft natuurlijk niet het geval te zijn.

Zo zou het goed kunnen dat Apple het 4,7-inch formaat van de iPhone 7 ietwat vergroot tot 5-inch, bijvoorbeeld om het toestel ook een dubbele cameralens te geven. Een nieuwe 4-inch iPhone zou ondertussen de nieuwste specs van het moment hebben en ook een soortgelijk design krijgen om beter aan te sluiten bij de iPhone 8 en iPhone 8 Plus. Met het succes van de SE heeft Apple immers genoeg reden om niet weer het verouderde design van de iPhone 5 te gebruiken. Voor ons zou het de keuze voor een nieuwe iPhone in ieder geval een stuk lastiger maken. Zo zijn we dol op onze iPhone 7 Plus, maar missen we regelmatig het handzame formaat waar de iPhone SE ons aan deed herinneren.

Lees het laatste nieuws over Apple

Categorieën: Achtergrond, Devices
Device: iPhone SE

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone SE
Apple iPhone SE
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen